- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
I dag var representanter for ulike miljøer som står Afghanistan nært på besøk hos Utenriksdepartementet (UD) og i samtaler med statssekretær Torgeir Larsen.
Christian Clementsen fra Norges Fredsråd sier møtet har vært viktig å få til i henhold til Norges og NATOs fullstendige militære tilbaketrekning fra landet om to år.
– 30. september samlet vi på Fredshuset i Oslo en rekke afghanske ungdommer, afghanske organisasjoner, bistandsaktører og politiske aktører for å diskutere våre forventninger til norske myndigheter i Norges videre engasjement ovenfor Afghanistan i tiden før og etter 2014, da som sivilsamfunn, sier han til utrop.no.
Viktig at afghanerne blir hørt
Fra diskusjonene på seminaret utarbeidet alle organisasjonene som representerte UD i dag sine forventninger i en sekspunktsplan, som ble overrakt statssekretæren. For alle parter er det viktig at sivilsamfunnet og særlig afghanerne selv er med på prosessen i hvordan Afghanistan bør bygges opp i tiden framover.
– Her handler det om afghanernes fremtid, og om hvordan vi som er her i Norge kan påvirke det fremtidige sivile samarbeidet mellom våre to land, sier Jawid Kohnadi medlem i fagrådet ved Nansenskolen.
Konstruktiv idéutveksling
Liv Kjølseth, generalsekretær i Afghanistankomitéen syntes at møtet med statsråden hos UD bar preg av fruktig samarbeid.
– Vi har jo som samlet organisasjonsblokk vår idé og departementet har sin idé om hva som er “best Afghanistan-strategi”. For oss er det viktig å bli hørt, og at norsk-afghaneres kompetanse og syn på saken blir vurdert. Vi ser det som svært viktig å få i gang en dialog mellom myndighetene og de afghanske miljøene i Norge og at de får en mulighet til å fremme synspunktene sine i en sak som i høyeste grad angår denne gruppen.
Innebærer en slik dialog også å inkludere offisielle afghanske representanter i Norge, deriblant ambassaden?
– Jeg vil velge å tro at de har sin egen dialog, i kraft av sin posisjon, påpeker hun.
Ressursfokus
Nasrin Naimy fra Afghansk Studentersamfunn hevder norske myndigheter må se på de unge med afghansk bakgrunn som en ressurs.
– En av Afghanistans største problemer er mangelen på høyt utdannede unge som kan aktivt påvirke sitt lands fremtid. Her er det derfor viktig at man kommer i kontakt med de unge i diasporaene, blant annet studentorganisasjonene. Vi trenger et samarbeidsplass for utveksling av kunnskap og kompetanse.
Walid Jurmy, som representerer Afghansk Ungdomsforening, sier flere er klar til å reise for å hjelpe landet på fote igjen.
– Gjenoppbyggingen av landet er nødvendig, og da må Norge være beredt på å bruke afghanerne i langt større grad enn det som har vært tilfellet hittil. Hendelsene i Afghanistan påvirker oss som er igjen her, påpeker han.