– Handler om makt og avmakt

Det indiske og det pakistanske samfunnet er patriarkalske og konservative når det gjelder relasjoner mellom kjønnene, sier forsker.
Foto: Ramesh Lalwani
Voldtektsprotestene i India handler om makt og vanlige folks avmaktsfølelse overfor samfunnssystemet like mye som det handler om menns holdninger overfor kvinner, mener kjennere Utrop har snakket med.

Opptøyene og en bølge av demonstrasjoner startet sent i desember i kjølvannet av en gjengvoldtekt. En 23 år gammel kvinne ble voldtatt av seks berusede menn på en buss i New Delhi mens kjæresten hennes ble holdt tilbake av gjerningsmennene. Senere døde kvinnen på et sykehus i Singapore grunnet skadene hun fikk av den grove voldtekten og mishandlingen.

Norsk-pakistanske Amir Iftikhar Warraich, samfunnsforsker ved Warraich Policy Institute (WPI) i Islamabad er en som har fulgt saken. Ifølge ham bør fokuset ligge på at dette er et overgrep og en kriminell handling.

– Hvis du studerer sakens detaljer, ligner den en spontan gruppevoldtekt som kunne skjedd i et hvilket som helst land i Vesten.

Innflytelserike individer får mildere eller ingen straff på grunn av sin sosial bakgrunn.

Kulturkrefter i kamp
Han nekter likevel ikke for at de kulturelle faktorene påvirker.

– Generelt er både det indiske og pakistanske samfunnet patriarkalsk og konservativt når det gjelder forholdet mellom kjønnene. Kvinner deltar i de fleste samfunnsrollene: som leger, lærere og journalister. Men det er flere uskrevne normer, og ved visse anledninger kommer denne konservatismen tydelig frem.

– Handler dette nå mer om kvinners stilling i samfunnet enn om voldtekt?

– Saken har definitivt utviklet seg til å handle om kvinners stilling og rettigheter i samfunnet, og om menns holdninger. Grunnen mener jeg er at indiske kvinner i mye større grad er synlige deltakere i samfunnsutviklingen, ofte utenfor den tradisjonelle strukturen og med større frihet, inkludert seksuell frihet.

Systemtillit ikke tilstede
Opptøyene og volden i kjølvannet av denne saken forklarer Warraich ved at mange ikke har tillit til systemet.

Innflytelserike individer får mildere eller ingen straff på grunn av sin sosiale bakgrunn. Vanlige indere frykter at overgriperne kan slippe lett unna, noen som igjen forklarer det enorme sinnet.

Eliten gjør som de vil
Journalist Ivar Fjeld har bodd i India i 11 år, og har indisk familie. Han var sist i New Delhi i desember 2012, og sier det ikke skjer noen “samfunnsmodernisering” på toppen av det indiske samfunnet.

– Eliten i alle land gjør stort sett som de vil. De kjøper seg fri fra rettsprosesser, og trenger meget sjelden å stå til ansvar for sine handlinger, påpeker han.

– Kan reaksjonene sees på som et uttrykk for kulturendring fra mannsjåvinisme til mer toleranse for kvinners situasjon?
 
– La meg først understreke at voldtekt er en kriminell handling som bør straffes med flere års fengsel. Men media forsterket “opprøret” i New Delhi etter at en gruppe studenter startet en korrekt og fredelig aksjon. Også i Oslo har det vært demonstrasjoner mot voldtektsbølgen i vår egen hovedstad, men uten at noen kastet stein på politiet.
 
Løsningen er ikke å henge voldetekstforbrytere, ifølge han.
 
– Vold avler vold. Både i India og i Norge bør kvinner såvel som menn holde seg unna flatfyll, ikke gå alene ute midt på natten, og kle seg etter forholdene. Da går det som regel bra å være ute på gata både i Oslo og New Delhi.