- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
Leiren, som kontrolleres av syriskkurdiske styrker, huser nesten 62.000 mennesker. Blant dem er 80 prosent kvinner og barn, blant dem under en håndfull norske.
– Mellom 1. og 16. januar fikk FN rapporter om drap på tolv syriske og irakiske beboere i leiren, heter det i en uttalelse fra FN torsdag.
– De urovekkende hendelsene tyder på at det er en stadig mer uholdbar sikkerhetssituasjon i al-Hol, heter det videre.
Men tusenvis kommer fra europeiske og asiatiske land. Utlendingene er familiemedlemmer av ytterliggående islamistkrigere fra IS, som erobret store deler av Irak og Syria i 2014.
Kurdiske myndigheter gjentatte ganger krevd at land henter hjem egne statsborgere fra leiren, men spesielt europeiske land er skeptisk til dette.
– Et åpenbart tiltak er å sikre at land henter hjem egne borgere som sitter internert i leirer i Syria og Irak, sier han.
– Dette er naturligvis en sak med mange dilemmaer, og det finnes ingen enkel løsning. I ti år har krigen i Syria ført til enorme lidelser. Som humanitær organisasjon er det viktig for oss å si tydelig ifra om at fordi noe er vanskelig, betyr ikke det at vi kan la være å gjøre noe, sier Apeland.
Til sammen befant fire norske kvinner og fire norske barn seg i al-Hol-leiren og i al-Roj-leiren i Syria i desember, ifølge Aftenposten. Norske myndigheter mener mødrene må be om hjelp før de kan gjøre noe.