- Sammen for Palestina - 21.11.2024
- Utrops utgave 45 – 2024 er ute nå! - 21.11.2024
- Forside av utgave 45-2024 - 21.11.2024
Fremskrittspartiet opplyste om enigheten lørdag morgen. Blant annet for å gi næringslivet mulighet til å tilpasse seg de endrede pensjonsforpliktelsene, vil ikke endringen bli innført før i 2023.
– Dette er gode nyheter for alle arbeidstakere som har kortvarig- eller deltidsjobb, som i dag ikke har rett på pensjonsoppsparing, sier Erlend Wiborg (Frp), som er leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité.
Frp opplyser at enigheten vil bli en del av forslaget om et anstendighetsløft for pensjonister partiet har fremmet sammen med SV, som er til behandling i Stortinget.
Arbeids- og sosialpolitisk talsperson Heidi Nordby Lunde i Høyre sier at Norge i fremtiden er avhengig av at flere jobber mer og står lenger i arbeid for å være økonomisk og sosialt bærekraftig.
– Høyre har vært opptatt av at det alltid skal lønne seg å arbeide, og mener at opptjening av pensjon fra første krone bidrar til dette, sier Heidi Nordby Lunde.
Arbeidspolitisk talsperson Rigmor Aasrud i Ap sier til NTB at det ikke er noen grunn til å vente.
– Det er flott at dette endelig skjer, men det er ingen grunn til å vente til 2023 med å innføre endringen. Dette er en viktig sak for folk som tjener lite, sier Aasrud.
Fakta om innskuddspensjon
* Ansatte hos en arbeidsgiver som har innskuddsperson får hvert år betalt inn en prosentandel av lønnen til pensjon. Pengene tilhører arbeidstakeren, men de kan tidligst brukes fra en er 62 år.
* Hvor stor prosentandel av lønnen som betales inn som tilskudd til pensjon varierer med avtalen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, men det er rammer som det offentlige har satt som arbeidsgivere må holde seg innenfor.
* Minimumssatsen er 2 prosent av lønnen mellom 1 G og 12 G.
* Arbeidsgiver kan maksimalt betale 7 prosent av lønn fra 1 G til 7,1 G og videre 25 prosent fra 7,1 G til 12 G.
* Avkastning på pensjonskontoen mens pengene står der, tilfaller arbeidstakeren. Det er mulig å bestemme selv hvilken spareprofil og risikonivå det skal være på pensjonskontoen.
* I avtalen som ble inngått mellom Frp og regjeringen, senkes kravet til opptjening slik den fra 2023 vil starte fra første krone. I dag starter arbeidsgivers plikt til innbetaling av pensjon først etter at en ansatt har tjent mer enn 1 G (101.351 kroner). Minimumsinnskuddet på 2 prosent blir beholdt.
Kilde: Forbrukerrådet