- Stor interesse for tilskuddsordninger på kulturfeltet - 05.11.2024
- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
I dommen heter det blant annet at “hensynet til barnets beste ikke er forsvarlig vurdert og avveid opp mot innvandringsregulerende hensyn i UNEs beslutning”.
Familien, som til daglig er bosatt i Bergen, reiste sak mot staten etter at Utledningsnemda (UNE) hadde vedtatt at Nathan (bildet) skulle sendes ut av Norge. Dette er den første saken om asylbarn som har kommet for retten etter den kontroversielle avgjørelsen fra UNE.
Nathan vitnet selv i rettssaken, hvor han hadde følge av mamma Zinash og pappa Asfaw.
Kan få betydning for andre asylbarn
– Jeg har ingen venner i Etiopia, skrev Estete på en tegneblokk som han hadde med seg inn i rettssal 250. Saken har engasjert svært mange, og Eshete-familien har hatt en rekke profilerte støttespillere, deriblant Bergen-ordfører Trude Drevland og journalist Erling Borgen.
644 barn som har fått avslag på asylsøknaden, har bodd i Norge i mer enn tre år. Ifølge Aftenposten er det ventet at dommen kan få betydning for sakene til andre asylbarn i en lignende situasjon.
Gråt av glede
Aina Heldal Bøe i støttegruppen som har kjempet for at Nathan og hans familie skal få bli boende i Norge ble oppringt Asfaw Eshete, faren til Nathan, da dommen fra tingretten forelå.
– Han var helt rolig i telefonen, og jeg tenkte at det ikke hadde gått bra. Så sa han: “Aina – vi vant”. Da rant tårene, og det fortsatte de med i halvannen time, sier Bøe til TV2.
Ulovlig opphold
Oslo tingrett slår også fast at Nathan og hans familie har hatt ulovlig opphold i Norge, på tross av bekreftelsen fra Hordaland politidistrikt om lovlig opphold og gyldig midlertidig arbeidstillatelse. Retten slår fast at denne bekreftelsen er feilaktig utstedt fra politiet, og dermed ikke gir familien gyldig opphold.
– Under enhver omstendighet kan ikke familien anses å ha vært i aktsom god tro, selv om de har fått en slik bekreftelse fra politiet. De har fra endelig avslag på asylsøknadene vært kjent med at vedtakene var effektuert, og at de pliktet å reise ut av landet, heter det i tingrettsdommen.