- Kvinne blir ikke siktet for undertøysprotest i Iran, ifølge myndighetene - 22.11.2024
- Forsvareren til Manshaus reagerer på tidsbruk - 21.11.2024
- Eksperter: Breivik er ikke psykisk syk - 21.11.2024
Sverige, Sveits og FN er mandag vertskap for en internasjonal giverkonferanse for krigsherjede Jemen.
Nesten 21 millioner mennesker i landet trenger nødhjelp, og ifølge FN står 5 millioner av dem på randen av en hungerkatastrofe.
Egeland, som er i Jemen, sier at han er «dypt bekymret» etter å ha sett hvordan sulten har eskalert siden han var i landet for tre år siden.
― Familiene jeg møter stirrer sulten i hvitøyet, og for mange er situasjonen blitt enda mer desperat siden mathjelpen ble halvet i fjor, sier Egeland.
FN ber om 33 milliarder
Mot slutten av året måtte FN derfor halvere matrasjonene til rundt 8 millioner mennesker nord i Jemen. Samtidig har 6 millioner mennesker vært uten rent vann og sanitærtjenester under i pandemien, ifølge Redd Barna.
FN ber nå om drøyt 33 milliarder kroner og vier til at av de 29 millioner menneskene som bor i landet, har 24 millioner nå behov for nødhjelp.
– Om ikke regjeringer trår til og forplikter nok bistand, vil barn, kvinner og menn fortsette å lide og dø, advarer Redd Barna i et opprop sammen med elleve andre hjelpeorganisasjoner, blant dem Flyktninghjelpen.
Norge gir 200 millioner
– Etter seks år med væpnet konflikt, er sivilbefolkningen i Jemen rammet av verdens største humanitære krise. Jeg er dypt bekymret over situasjonen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.
– På den internasjonale giverkonferansen i dag, kunngjør vi at Norge bidrar med 200 millioner kroner til den humanitære innsatsen i Jemen, sier hun.
Milliard fra EU
Pengene skal er rettet inn mot flere problemområder i Jemen, blant annet mat, helsevesen, finansieringsbistand, vann og sanitære forhold og utdanning, heter det i en EU-uttalelse.
– Nye EU-midler vil være essensielle for å opprettholde livreddende bistand for millioner av mennesker, som er utslitte etter et katastrofalt og krigspreget år, covid-19 og ytterligere økonomisk kollaps, sier EUs krisekommissær Janez Lenarcic.
Han oppfordrer de krigende partene i Jemen til å skape humanitær tilgang til de som sliter aller mest.
«Hårreisende»
De forente arabiske emiratene har deltatt i koalisjonen, som med støtte fra flere vestlige land som USA og Storbritannia, har bombet store deler av Jemens infrastruktur i grus.
― Det er hårreisende at hjelpeorganisasjoner må tigge og skrape sammen det lille de får av støtte for å gi et minimum av den hjelpen jemenittene trenger for å overleve. Samtidig ser vi at nasjonene som er involvert i krigen ikke har noen problemer med å bruke massevis av penger på å sikre en videre krigføring, påpeker Egeland.