– Bra for dere og bra for Norge

Sisi Han, Sayed Zahir Nasir, Minerva Damgaard, Ambreen Pervez og Eugene Nkuranyabahizi møtte H.K.H. Kronprins Haakon, sammen med NHOs prosjektleder Kristina Jullum Hagen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund.
Foto: NHO
– Hvis dere lykkes vil det være bra for dere og det vil være utrolig bra for Norge. Det sa H.K.H. Kronprins Haakon da han torsdag besøkte 230 Global Future-deltakere i Næringslivets Hus.

– Norge er et multikulturelt samfunn. Dere som sitter her har potensiale og ressurser som vi må få brukt på best mulig måte, sa Kronprinsen, som tilføyde humoristisk at han hadde fått lyst til å søke på Global Future-programmet.

– Jeg har hatt en innmari fin samtale med fem Global Future-deltakere og ble imponert over det høye nivået på deltakerne.

Utenlandsk utdanning
– Godkjenningsordningene for høyere utdanning fra utlandet bør bli smidigere, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund i sitt innlegg.

Mange kan ha vanskeligheter med å få vurdert utdanning og kvalifikasjoner fra utlandet. I sitt innlegg på Global Future-konferansen torsdag var NHOs administrerende direktør opptatt av at dette er et område der det fortsatt gjenstår en del arbeid:

– Vi skal bruke våre påvirkningsmuligheter for at godkjenningssystemene for høyere utdanning skal bli så smidige som overhode mulig. Her er det forbedringspotensial, sa Skogen Lund.

– Og er det slik at du mangler ett kurs på å fullføre graden din når du kommer til Norge, da bør det være mulig å ta det ene kurset i Norge – du skal ikke trenge å begynne helt fra scratch.

Flerkulturelt arbeidsliv
Kristin Skogen Lund pekte på at arbeidslivet i Norge blir stadig mer flerkulturelt. Derfor mener hun NHO-programmet Global Future er viktig, ikke minst som nettverksarena. Nettverk er viktig i norsk arbeidsliv, og nettverksbygging er en helt essensiell del av Global Future.

I tillegg til utdanning og nettverk, trakk NHO-sjefen også frem et annerledes navn som en mulig barriere i arbeidslivet: – Du kan kalle det diskriminering. Eller du kan være litt snillere og kalle det risikoaversjon. Eller det handler om ukomfortabelhet med det som er lite kjent og trygt. Det er ikke bare urettferdig, det er også utrolig dumt og ulønnsomt. Norsk næringsliv har ikke råd til å forskjellsbehandle. Og heldigvis opplever jeg at stadig flere norske ledere skjønner det, sa Skogen Lund, som ser en positiv tendens.

Konkurransefortrinn
– Mangfold er en konkurransefordel, sa Bjarte Johannessen, Vice president organisational development i Aker Solutions, om hvorfor selskapet støtter Global Future. – Vi har en kundebase som er like mangfoldige som dere, sa han. I tillegg til at det gir selskapet en fordel, mener han den enkelte bør bruke forskjelligheten til sin fordel.

Global Future gir læring og utvikling for de aktuelle kandidatene. Men Johannessen mener de også tjener på den læring og utvikling som mentorene får. En annen opplagt gevinst med samarbeidet, er tilgangen til en talentbase.

Resultatene fra Global Future er svært gode. Det viser en evaluering som SINTEF har gjennomført på oppdrag for NHO. To av tre Global Future-deltagere i forrige kull fikk oppsving i sin karriere etter programmet. Det kan bety at de har fått en lederstilling, eller at de har gått fra en jobb de var overkvalifisert for, til å få en jobb som passer bedre til de kvalifikasjonene de faktisk har. SINTEF skriver at de anser resultatoppnåelsen i Global Future som svært vellykket.