«Det handler om de felles opplevelsene, filmene vi er vokst opp med og alle de andre referansepunktene.»
Foto: Privat
– På jobben oppdaget jeg at språket ikke bare er de ordene vi bruker, men mye mer. Det handler om de felles opplevelsene, skriver Ali Mohammed i dette innlegget.
Ali Mohammed
Latest posts by Ali Mohammed (see all)

Språksøndag
Spalten for alle som synes språk – muntlig eller skriftlig – er spennende, forvirrende eller morsomt. Vil du bidra med en god historie om ditt eget eller andres møte med det norske språket? En ny teori? Et favorittuttrykk? Send mail til [email protected] og fortell!
—————————————————————————

For ni år siden kom jeg som kvoteflyktning fra Malta til Norge, ved en rein tilfeldighet. Jeg var helt i hundre over å skulle ta fatt på min nye hverdag. Endelig skulle jeg komme i gang med livet, etter så mange år med venting og usikkerhet. 

Men, dessverre gikk lufta ut av ballongen etter to måneder. For første gang i livet mitt følte jeg på ensomhet og var isolert selv om jeg hadde kontakt med skolen og medelever. Det sies at lediggang er roten til alt ondt, og det var nettopp det jeg opplevde. Kombinert med normens høflighet om å ikke forstyrre fremmede, som gjorde at jeg gikk i kjelleren. Det å flytte fra idylliske Middelhavet til kalde Norge, opplevde jeg som en total skivebom. 

Det løsnet heldigvis for meg etter et år da jeg fikk jobb via språkpraksis på en videregående skole som tospråklig assistent. Men nedturen kom rett etter at jeg kom til hektene. 

Språket, altso! Meir enn bokstavar! Linda Eide

På jobben oppdaget jeg at språket ikke bare er de ordene vi bruker, men mye mer. Det handler om de felles opplevelsene, filmene vi er vokst opp med og alle de andre referansepunktene. Det blir full baluba hvis du ikke har denne grunnmuren i bunn. Det er bare å glemme når Oddvar Brå brakk staven hvis du ikke vet forskjellen mellom smørefrie- og felleski. 

Til slutt tok jeg bladet fra munnen og avslørte at jeg ikke hang med i samtalene, og at jeg ikke skjønte bæret. I dag føler jeg en enorm takknemlighet og stolthet ovenfor alle der ute som jeg har møtt på veien, som har hjulpet meg med å lykkes i mitt nye hjem. De som ikke er redde for å krenke meg fordi jeg er en stakkars flyktning som trenger å bli tatt hensyn til, men som tar meg seriøst.

Hvis noen hadde sagt til meg før, at om ni år skulle jeg spise brunost, kjøpe langrennsski og skrive en bok om norske ord og uttrykk da hadde jeg ringt etter mental helsehjelp for vedkommende, men man vet aldri hva fremtiden vil bringe.

Mange bekker små gjør en stor å

Å integrere våre nye landsmenn, som det så fint heter, krever enormt mye innsats fra begge leire hvis vi skal lykkes med fremtiden. Vi står overfor en aldrende befolkning og lave fødselstall som kan utfordre våre velferdsordninger.  Jordbruket og fiskeindustrien skriker etter arbeidskraft på grunn av grensestengningen under pandemien. Mens arbeidsledigheten blant innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn er høy.  

Hvis pandemien har lært oss en ting, er det viktigheten av samhold, dugnad og det å bekjempe pandemien sammen. Men, dessverre finnes det alltid noen politikere som liker å sette grupper opp mot hverandre for å slå en politisk mynt. Som Carl I. Hagen sa i et intervju med VG den 06. mars 2021: «Innvandringen har delvis skylden for koronakrisen i Oslo.» 

Ifølge reporten Nasjonal trusselvurdering 2021 fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Etterretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), delte de trusselvurderinger som vi står ovenfor. Det kommer frem at ekstreme islamister og høyreekstrem terror er en økende trussel. 

Det trengs en hel landsby for å oppdra et barn

Et gammelt afrikansk ordtak sier at det trengs en hel landsby for å oppdra et barn, og jeg mener det er det vi trenger for å ta imot flyktningene. Et godt felleskap med majoriteten vil styrke båndet og følelsen av tilhørigheten. Hver gang jeg skravler med Anders fra lokalbutikken eller Jorunn fra biblioteket, føler jeg meg inkludert. Summen av alle de små møtene gjør at jeg trives veldig godt I Norge. Neste gang du møter en fremmed, husk at det er en venn som du ikke kjenner.

Les tidligere tekster i Språksøndag, her:
Språk og kultur er ett, Håkon Lutdal, 02.03.2021
«Hvor kommer du egentlig fra?», Verónica Pájaro, 07.03.2021

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.