- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Etniske minoritetsmenn opplever mer arbeidslivsdiskriminering enn kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn, viser en rapport skrevet av Institutt for Samfunnsforskning (ISF).
Rapoorten viser at det å ha et utenlandsklydende navn reduserer sjansene for å bli innkalt til jobbintervju med cirka 16 prosent for kvinner og 37 prosent for menn. Forskning tyder på at menn med etnisk minoritetsbakgrunn ønsker å delta i arbeidslivet, men opplever at språkbarrierer, manglende anerkjennelse av kompetanse og rene fordommer står i veien for dette.
– Jeg tror faktisk det kan ha noe med hvilke sektorer man søker seg inn i. Undersøkelser viser at nordmenn som har mer erfaring med å omgås personer med minoritetsbakgrunn, også er mer positive, forklarer Eli Kristin Langset, daglig leder i stiftelsen Mangfold i arbeidslivet.
Alltids behov i omsorgssektoren
– Arbeidsgivere på typiske kvinnearbeidsplasser rekrutterer kanskje lettere minoritetskvinner enn minoritetsmenn. Det er alltid behov for arbeidskraft innen pleie- og omsorg, legger hun til.
Mange samfunn er organisert slik at kvinner har hovedansvar for hjem og barn, mens menn har som hovedoppgave å forsørge familien.
I Norge kan det være mer tilrettelagt for kvinner å videreføre sine oppgaver som mor, enn det er for menn å finne jobb, navigere i samfunnet og kunne forsørge sin familie, ifølge en annen rapport fra Refom ressursenter for menn.