- Sjakk som inngangsport til samfunnet - 18.11.2024
- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
Aksjonen kom som lyn fra klar himmel. Pauline hadde fått to avslag på søknad om oppholdstillatelse, men var lovet, av advokaten sin, at saken skulle opp i retten før endelig avgjørelse.
– Pauline trodde på dette. Hun forberedte 17. mai-feiring med Lillan. Ingen visste noe, sier fosterbestefar Karl Solberg til Ås Avis.
Han beskriver hendelsen som noe av det aller verste han har opplevd.
Reagerte på morens fortvilelse
Lillan ble vasket og stelt av foster-besteforeldrene før politiet tok henne og moren med seg.
– Vi prøvde å gi henne litt mat. Hun var blid og fornøyd, men reagerte på at moren var så fortvilet. Pauline fikk så vidt pakket helt nødvendige ting. Vi skulle så gjerne ha gitt dem begge med seg noe på veien, men det ble ikke tid til noe, bare det aller nødvendigste, forteller Anna Solberg. Begge forteller at politibetjentene oppførte seg høflig og rolig, samtidig som de forsikret om at de bare utførte det arbeidet de var satt til.
Flykter fra omskjæring
Kamerun er et av de vestafrikanske landene der omskjæring av kvinner er mest vanlig, ifølge nettstedet Norsk helseinformatikk.no.
Her står også den afrikanske forfedrereligionen sterkt. For Pauline har dette betydd et liv på flukt fra kjønnslemlestelse og angst for voodoo, utført av landsbystammens overhode.
– Hun ble først sendt til et katolsk søsterhjem da hun var ti år, noe ble gjort fordi moren hennes ikke ville at hun skulle bli utsatt for omskjæring. Da hun var ferdig utdannet sykepleier, ble hun gravid, og måtte sende barnet fra seg til moren sin hjemme i landsbyen. Dette trodde hun var trygt, helt til hun fikk høre at moren var drept. Pauline reiste raskt hjem til landsbyen. hvor hun fant barnet sitt drept etter en kjønnslemlestelse utført med primitivt utstyr, noe som førte til at Pauline måtte flykte. I landsbyen er det menn som ikke gir seg før Pauline er omskåret og tvangsgiftet. Hvorfor skulle hun ellers reise hele veien hit til Norge? spør fosterbestemor Anna Solberg til Ås Avis.