- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
- Forlik om innstramminger i loven om trossamfunn - 18.12.2024
- Tyskland: Merz går til valg på skattelettelser og redusert innvandring - 18.12.2024
Det vekket oppsikt da hele 6.000 migranter tok seg inn i den spanske enklaven Ceuta mandag. Flere hundre tar seg over dit hvert år, men så mange på en dag har aldri tidligere skjedd.
Tirsdag opplyser spanske myndigheter at 2.700 av dem er returnert til Marokko allerede.
Samtidig var det flere som også tirsdag tok seg over grensa til Ceuta. Et mindre antall har tatt seg til enklaven Melilla.
– Det viktigste nå er at Marokko fortsetter å hindre uregelmessige krysninger, og at de som ikke har rett til å bli, på ryddig og effektivt vis blir returnert, sier EUs innenrikskommissær Ylva Johansson.
– Spanske grenser er europeiske grenser, legger hun til.
Migranter brukte oppblåsbare båter, svømte og vasset da tidevannet var lavt, for å ta seg forbi moloen som strekker seg flere meter ut i Middelhavet og skiller enklaven fra Marokko.
Spanske myndigheter i Ceuta anklager Marokko for å ha stanset kontroll av migrantene etter konflikten, og at det har ført til tilstrømmingen den siste tiden.
– Det er en så stor invasjon at vi ikke klarer å telle hvor mange som har kommet. Det er et stort antall i Marokko som venter på å ta seg hit, sier Juan Jesus Vivas, president i Ceuta.
Ceuta og Melilla, to spanske territorier i Nord-Afrika, blir brukt som et springbrett til Europa av flere hundre migranter som hvert år risikerer livet for å ta seg forbi sperringene som utgjør grensen.