- Sosiale medier er ikke for de yngste barna | Malin Ali - 14.02.2023
- Godt nyttår – godt debattklima! | Malin Ali - 08.01.2023
- Du velger | Malin Ali - 11.12.2022
Den 28. mai var den internasjonale mensdagen. Symbolikken bak akkurat denne datoen er at mensen vanligvis varer fem dager, og at hele menstruasjonssyklusen er på 28 dager. Selv om mensen er det mest naturlige i verden er denne høyst naturlige begivenheten fortsatt en hindring for mange jenter og kvinner.
Mangel på informasjon
En undersøkelse gjort på oppdrag for Care Norge i april i år viser at over halvparten av norske kvinner føler skam og ubehag ved å ha mensen. Ubehag kan jeg forstå, men skam? Slik skal det ikke være.
Det er jenter og kvinner som ikke får delta i hverdagslivet på lik linje med gutter, fordi de blir sett på som urene når de har menstruasjon.
I flere land er tabuer, feilinformasjon og dårlig tilgang til sanitærprodukter hindringer noe som går utover både skolegang og arbeidsliv. Det er jenter og kvinner som ikke får delta i hverdagslivet på lik linje med gutter, fordi de blir sett på som urene når de har menstruasjon. De får ikke ta på mat, dyrke sport, bade eller være med gutter. Det er flere kulturer som fortsatt ser på mensen som et tegn på at jenter er gifteklare, og det finnes mange jenter i verden som ikke har fått nok informasjon om egen kropp, og tror de er syke eller døende første gang de får mensen.
Menstruasjon skal være gode dager
Det var god grunn til å markere denne dagen. Det gir nytt håp om å få være en del av innvirkningen i retning av å bryte eksisterende myter og tabuer. Menstruasjon må snakkes åpent om, og riktig kunnskap må gis, slik at alle jenter og kvinner skal ha det de trenger – slik at de kan håndtere det som er en helt naturlig del av livet. Dette er dager i måneden der vi skal føle oss selvsikre!
Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.