- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Rør- og inspeksjonsbedriften hans, Rørdoktor AS ligger i Rasta ved Lørenskog. Som 13-åring flyttet Taktaz fra Iran til Hannover med familien. Sterkt interessert i tekniske fag tok han en tannteknikerutdanning etter gymnaset.
– Etterhvert fant jeg veien til rørrensingsbransjen, og jeg jobbet for venn. Siden jeg har familie i Norge, så oppfordret de meg til å komme hit og prøve lykken. Forholdene for tekniske arbeidere i Tyskland har blitt stadig verre de siste årene, forteller han.
Som EU-borger med høy teknisk utdanning hadde han ikke behov for godkjenning.
Jeg misforsto en bestilling, takket ja, og endte opp med å måtte jobbe utendørs i 25 minusgrader.
– Etter språkkurs kom jeg i gang med mitt eget firma. Dermed ble Rørdoktor AS til.
Utejobb i 25 minus
– Hva er det morsomste oppdraget du har hatt?
– En gang fikk jeg oppringning fra en middeladrende kvinne som var helt hysterisk fordi hele kjelleren hjemme hos henne ble fylt med kloakkvann etter en stor lekkasje. Jeg tok en humoristisk vri og sa at “all møkka som er spredd i kjellergulvet, er penger”. Hun skjønte vitsen, og ble med en gang beroliget. Hun var kanskje den mest lattermilde kunden jeg noen gang har hatt.
– Og det mest utfordrende?
– I starten slet jeg mer med språket. Fagterminologien på vann- og avløp er ganske forskjellig på norsk og tysk. En gang jeg husker spesielt. Jeg misforsto en bestilling, takket ja, og endte opp med å måtte jobbe utendørs i 25 minusgrader.
Vil ikke bli større
Rørdoktor AS har 15-20 faste kunder, som regel andre rørlegger- og vaktmesterfirmaer i Oslo og Akershus-området. Navnet er også tyskinspirert.
– Rørleggerfirmaer i Tyskland har ofte “doktor” i firmanavnet. Jeg tror det er bare en helt egen kulturell greie, forklarer han.
Taktaz skal snart ut på et nytt oppdrag, men før det viser han frem utstyret sitt.
– Som du ser er dette til rørrensing, og det andre til høyttrykksspilling og rørinspeksjon.
– Kunne du tenke deg å ekspandere?
– Egentlig ikke. Fremtidshåpet et at firmaet går av seg selv. Har man mer enn to ansatte, er det vanskeligere å for meg som arbeidsgiver å følge opp, sier den alltid opptatte tysk-iraneren.
Som en av få, og som kanskje førstemann i Norge, begynte Taktaz ifjor å bruke en ny app og en mini-kortleser som gjør en smarttelefon til en kortterminal, slik at alle kan ta imot betaling med kort, hvor som helst.
– Alt går gå mye kjappere og mer effektivt. Flesteparten av kundene trives med den nye løsningen. Snart er det vel ingen som bruker sjekk, faktura eller papirpenger, sier han mens han viser meg appen på sin IPad.