
Foto: Nareen Mizoory
- Provoserer for samfunnsendring - 02.10.2018
- Flere innvandrere stemmer Ap - 15.08.2017
- Mener hijaben misforstås - 23.05.2016
“Rettssaken som opprinnelig skulle være om ca et halvt år har blitt berammet allerede 7.-9. mai i Oslo Tingrett, altså om knappe to måneder”, skriver Rudi Bakken i Taimans støttegruppe på Facebook (FB).

Taiman får hjelp av én person som også står i kontakt med familien, melder Bakken tidligere i FB-gruppen. “Denne hjelpen består i all hovedsak av tak over hodet, og hjelp til praktiske gjøremål”, skriver han.
Taiman Agid Fatah kom til Norge fra Irak sammen med familien i 2001. Da var han 14 år gammel. Faren forlot Kurdistan-Irak to år i forveien og søkte da om familiegjenforening. Fire år senere, i 2005, fikk familien oppholdstillatelse i Norge. Han hadde fylt 18 år like før vedtaket, og ble demed vurdert individuelt – ikke som en del av familien. Derfor fikk han avslag.
Støtter asylbarn
Bakken er en av initiativtagerne til rettighetsorganisasjonen SoHo – Se oss Hør oss. Han har jobbet mange år med asylsøkerbarn, og fungerer nå som kontaktperson for Taiman og familien.
Ifølge advokaten Asgeir Thomassen går Taiman-saken for Oslo Tingrett.
“Taiman har saksøkt staten og ønsker at vedtaket mot han blir ugyldiggjort, slik at han kan komme tilbake”.
– Jeg ønsker å få et personnummer og starte livet mitt i Norge slik søsknene mine har gjort, uttrykte Taiman overfor Utrop da journalsiten besøkte ham tre dager før han ble utsendt.
– Taiman krever at UNE rettslig overprøver vedtaket. Det innebærer at staten går gjennom grunnlaget, det som står i sakspapirene, og finner ut av om vedtaket skal ugyldiggjøres eller ikke – om UNE har gjort en feil i beslutningen om å sende ut Taiman.
Saken var hos Oslo Tingrett den 13. februar, opplyser Oslo Tingrett.
– Det siste som har hendt, er at jeg har fått et skriv der jeg har blitt bedt om å finne to tidspunkter innenfor seks måneder, for når saken skal opp for retten, sier Thomassen.
Thomassen jobber nå med å finne ut av om Taiman kan komme til Norge for å vitne for retten. Hvis Taiman kan komme, blir det neste skrittet til adokaten å finne ut av når. Og dersom Taiman ikke kan komme, må partene finne tekniske alternativer.
– Da må han vitne ved for eksempel bruk av Skype. Men jeg må prøve å få ham hit til rettssaken. Det ville vært det beste, sier han.
Får ikke bedre helse
