- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Helseminister Bent Høie (bildet) vil løse den tre år lange striden om rituell omskjæring av guttebabyer. I dag utføres de aller fleste omskjæringer på allmennlegekontor i Oslo, skriver Vårt Land.
Om lag 2.000 gutter blir omskåret årlig. Rundt fem av dem er jødiske, resten er muslimske. Jødiske familier i Norge bruker en mohel, en omskjærer, som kommer hit fra Storbritannia og utfører inngrepet.
Striden startet da Stoltenberg-regjeringen i 2011 sendte en lovendring på høring. Helseministeren ønsket at omskjæring skal utføres på sykehus, men de tre rødgrønne partiene ble ikke enige internt før de gikk av i oktober. Nå vil Høie at omskjæringene skal skje på sykehus:
– Regjeringen vil skape tryggere forhold for norske gutter som omskjæres, ved å få dette inn i det offentlige helsevesenet, sier han til Vårt Land.
Imot inngrep av ikke-medisinske grunner
Nylig har også styret i Norsk kirurgisk forening blandet seg inn i debatten, og uttalt seg imot at nyfødte skal omskjæres på offentlige sykehus.
– Her er det mange barnekirurger vil nekte å utføre omskjæring, fordi de mener de ikke kan pålegges å gjøre inngrep av ikke-medisinske grunner, skriver Aftenposten.
Varslet departementet
Helse– og omsorgsministeren har varslet at departementet vil fremme en lovproposisjon for Stortinget snart, som legger opp til at rituell omskjæring av gutter skal utføres i spesialisthelsetjenesten.
– Alternativet, sier Høie, er at dette foregår i uordnete former, med økt risiko for guttene som blir omskåret. Viktigst for meg er å hindre at dette utføres av ukyndige personer. Det vil vi unngå med regjeringens forslag, sier han til Vårt Land.
Linken til illustrasjonsbildet