- Går inn for hurtigdomstol - 25.11.2024
- – En julebok om barns forenende kraft - 24.11.2024
- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
Klagen kommer inn etter det ombudet mener er stigmatiserende uttalelse på lederplass i dag om årets Melodi Grand Prix-vinner, østerrikske Conchita Wurst. Wurst (bildet nederst), en kjent drag-artist tok sitt lands første seier i konkurransen på 48 år.
Lederen på VGNett gikk som følgende:
“Sirkus MGP. Den skjeggede damen vant Melodi Grand Prix. Utfordrere neste år er kjempeapen fra Borneo og den syngende kamelen.”
Likestillings- og diskrimineringsombud sier seg provosert av dagens VG.
− Jeg blir provosert av VGs forhistoriske fordommer hvor det trekkes paralleller mellom helgens Melodi Grand Prix-vinner og apekatter og kameler. Dersom dette er ment humoristisk, synes jeg det er usmakelig, sier Ørstavik.
Nytt paragraf på prøve
Når Likestillings- og diskrimineringsombudet nå klager VG inn for PFU, får vi se rekkevidden av den nye paragrafen i Vær Varsom-plakaten som omhandler stereotypier og stigmatisering av menneskers egenart og identitet. (http://presse.no/Etisk-regelverk/Vaer-Varsom-plakaten § 4.3)
Hun mener helgens seier også er viktig i et menneskerettighetsperspektiv.
− Mange i vårt samfunn blir hver eneste dag utsatt for hets og trakassering på grunn av sitt kjønnsuttrykk. VGs leder er usmakelig fordi den legitimerer og nesten oppfordrer til slik nedlatende adferd, sier Ørstavik.
– Her traff vi ikke
Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, sier den korte lederartikkelen var ment som en kritikk av fordommer.
− Vi gjorde det ved å vise til vår ikke særlig stolte historie fra den gangen man viste frem folk som var annerledes på sirkus. Når det skaper så mye oppstyr at en transkjønnet person deltar i Grand Prix, så forteller det at disse fordommene fortsatt lever. Underlederen viser til kulturhistoriske sirkusmetaforer der både den skjeggete dame, kjempeapen fra Borneo og den syngende kamel er slike metaforer, forklarer Skartveit overfor VGNett.
Vi må bare gå i oss selv, konstaterer hun videre.
− Hvis du treffer på en måte som folk opplever som støtende eller fordomsfull, så har du et problem. Du opplever ikke alltid å bli forstått slik du ønsker å bli forstått, sier Skartveit til VGNett.
Linken til illustrasjonsbildet