- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Ingen av de store russetreffene på Tryvann, Lillehammer eller Stavanger står på gjøremålslisten til de tre russejentene Sofie Abdule, Nida Jamil og Ilaf Barzinje fra Oslo.
– For meg handler det om kulturelle verdier. Det blir rart hvis jeg skal feste når familien min ikke tillater det, forteller Abdule til NRK.
Hun er russ på Stovner videregående skole, og har familiebakgrunn fra Somalia.
– Foreldrene får jo bare med seg det negative, sier Jamil, som har pakistansk familiebakgrunn.
Få minoritetsruss?
Både Ulsrud og Stovner videregående skole har et høyt antall elever med minoritetsbakgrunn. Russejentene tror festing og alkoholpress ville vært større hvis de gikk på en annen skole.
– Hvis jeg gikk på en skole på den andre siden av byen, og vært den eneste med en annen kulturell bakgrunn, ville jeg kanskje følt et større press til å passe inn, forteller Abdule.
PR-ansvarlig i russens hovedstyre i Oslo og Akershus Eirik Haukland påstår overfor NRK at det er en myte.
– Etter det jeg kjenner til og har erfart, vil jeg si at det er like mange russ med minoritetsbakgrunn som feirer russetiden, og er med på russetreffene.
Alkohol avgjørende
Navjot Sandhu, styreleder i Minotenk, tror det er alkoholen som gjør at foreldre med annen etnisk bakgrunn distanserer barna sine fra de tradisjonelle russetreffene.
– Noen minoritetsforeldre har ikke et normalt forhold til alkohol, de har ikke pils i kjøleskapet eller vin ved middagsbordet. Så det forholdet de dessverre har til alkohol er det de observerer i bybildet vårt, sier Sandhu til NRK.