- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
- Forlik om innstramminger i loven om trossamfunn - 18.12.2024
Ganske umiddelbart etter terroraksjonen 11. september 2001 ble mistanken rettet mot al-Qaida.
Gradvis ble det bekreftet at det ytterliggående islamist-nettverket sto bak ugjerningen. Al-Qaidas leder, Osama bin Laden, bekreftet sin rolle i planleggingen noen år senere.
– Vi bestemte oss for å ødelegge tårn i Amerika, sa bin Laden i et videoopptak.
Han sa han ville straffe USA og hevdet å ha fått ideen om å «ødelegge tårn» på 1980-tallet.
I 1979 forlot han hjemlandet for å delta i kampen mot de sovjetiske styrkene som hadde invadert Afghanistan. Også lokale islamister slåss mot sovjeterne, og de afghanske «hellige krigerne» fikk støtte fra USA og flere andre land.
Sovjet ga opp og forlot Afghanistan i 1989. Men bin Laden ble gradvis overbevist om at også USA måtte bekjempes.
Han krevde at amerikanske styrker måtte ut av Saudi-Arabia, og i 1996 erklærte han krig mot USA.
I 1998 var al-Qaida delaktig i terrorangrepene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania. To år senere ble et amerikansk marinefartøy rammet av en bombe utenfor Jemen.
Det hadde dermed vært mange forvarsler i forkant av angrepene 11. september 2001. «Angrepene var et sjokk, men burde ikke kommet som en overraskelse», het det i en amerikansk granskingsrapport noen år senere.
Nesten 3.000 mennesker ble drept i det som er beskrevet som det verste terrorangrepet i menneskehetens historie.
Tre av de fire som styrte flyene, hadde vært bosatt i Tyskland. Det meste av planleggingen ble gjort av Khalid Sheikh Mohammed, som opprinnelig kom fra Kuwait, ifølge den amerikanske granskingsrapporten.
Khalid Sheikh Mohammed ble pågrepet i Pakistan i 2003. Han ble overført til amerikansk varetekt og avhørt med metoder som regnes som tortur. Siden 2006 har han sittet internert på den amerikanske Guantanamo-basen.
Også Osama bin Laden ble etter hvert funnet i Pakistan, der han ble drept av amerikanske spesialstyrker i 2011.
Etter bin Ladens død ble lederskapet i al-Qaida overtatt av egypteren Ayman al-Zawahri.
Selv om al-Qaida i dag står mye svakere enn i 2001, har organisasjonen fortsatt tilhengere. Og al-Qaida har inspirert en rekke andre ytterliggående islamistiske grupperinger – ikke minst IS.
Amerikanske myndigheter mener al-Qaida-medlemmer i Afghanistan inntil videre har nedprioritert ambisjonen om å angripe vestlige land.
Likevel er det stor bekymring for hvordan organisasjonen vil utvikle seg videre nå som Taliban igjen sitter ved makten i Afghanistan.