- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
I høst har bydelen vært preget av nyheten om skytedrapet på en norsk-somalisk 20-åring, i tillegg til flere skyteepisoder.
Fra før av har det vært behørig skrevet om voldsutviklingen i vår hovedstad. Nyhetssaker og kommentarer skriver om utenforskapet og æreskultur som årsaksmodeller for en foruroligende utvikling i en av Oslos mest mangfoldige bydeler. Spesielt er det fokus på unge menn som ikke oppnår mestring, som ikke kommer seg opp og frem.
Så er det snakk om spalteplassen. For når det gjelder Mortensrud-drapet og volden i de innvandrerdominerte bydelene er de massivt omtalt. Overskriftene er dramatiske og hardtslående:
Gjenger i Oslo: Ungdom har pistoler og barn selger hasj
Svenske og lokale tilstander
I flere år har også begrepet “svenske tilstander” vært en slags hengende advarsel over hva som kan bli utviklingen i landets hovedstad hvis man ikke får tatt tak i utfordringene.
, maner selv til forsiktighet på spalteplass:
La oss midt i skytedramaet på Bislett og de seks tidligere skyteepisodene i høst være enige om én ting: Oslo er en trygg by. Og en utrygg by.
Ofte kan begrepet oppleves som politisk ladet, og da er det pressens ansvar å komme med ulike og relevante narrativer med et løsningsfokus.
Tidligere denne uken besøkte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik Mortensrud for åpningen av det nye jobbsenteret. Johansen fortalte om tiltaket på et folkemøtet på Mortensrud 21. oktober, på et tidspunkt hvor bydelen lå i knestående etter skytingen.
Spesielt gruppen mellom 18 og 25 ser byrådslederen som viktig å nå ut til:
– Å kunne få en jobb og kunne bidra inn i et fellesskap er jeg helt sikker på at også bidrar til at folk får en større tro på framtida, sa han til Nordstrands Avis.
Kun lokalaviser?
Et nyhetssøk på “jobbsenter på Mortensrud” viser at det er kun Avisa Oslo og Dagsavisen av lokale og riksdekkende medier som foreløpig har skrevet om saken (herunder også Utrop, som laget en kort siteringssak fra byrådens Facebook-status og AO-saken).
En må nesten spørre seg hvorfor det så langt er kun lokalpressen som har skrevet om tiltaket. Sannsynligvis får NRK, TV2 og andre store medier tips, eller siterer de overnevnte kildene.
For folk på Oslo sør er det viktig å se og lese at ting også fungerer, tross en til tider utfordrende situasjon med flere voldsepisoder, som skaper en sterk belastning i den offentlige fortellingen, og mentalt. Når Oslos øverste lokale myndigheter viser seg og viser frem tiltak, skaper det håp om en bedre fremtid, og er en slags gjenreising på mentalt plan.
Å skrive om den voldelige i Oslo er riktig. Å ikke gjøre det ville vært urimelig over leserne. For pressen er det også viktig å kunne gjengi fortellingen om mottiltakene, slik at Oslos befolkning får med seg hva som skjer, hver dag i kampen mot vold, kriminalitet og utenforskap.