- Årskavalkaden: Videreført identitetspolitikk formet av teknokrati - 30.12.2024
- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
Lengeværende asylsøkere anser det selv som for risikabelt eller vanskelig å returnere til hjemlandet, men de får heller ikke oppholdstillatelse i Norge. Samtidig er det av ulike årsaker vanskelig å tvangsreturnere dem.
Likevel er et liv i Norge å foretrekke fremfor retur til opprinnelseslandet, skriver NOAS.
– Tallene på de frivillige returene har vært nærmest upåvirket av innstramningene. Ureturnerbare asylsøkere velger heller å bo på asylmottak eller på privatadresser i Norge i årevis uten grunnleggende rettigheter, enn å returnere til forholdene i hjemlandet. Det viser at myndighetenes strategi ikke har ønsket effekt.
– Gi folk riktige løsninger
Nå tenker NOAS seg at man må finne på løsninger som gir denne gruppen mennesker en bedre tilværelse.
– Uavhengig av om vedtaket var rett eller galt da det ble fattet, må det være en grense for hvor lenge et menneske kan leve som ikke-eksisterende på den måten i Norge. Vi kan ikke tillate at menneskeliv går til grunne i landet vårt.
Også biskop Gunnar Stålsett er kritisk til norske myndigheters harde linje på ureturnerbare asylsøkere. Vil regjeringen stå for humanitet eller hardhet i vårt daglige møte med asylsøkere, migranter og flyktninger?, spør han seg i en kronikk i Aftenposten.
Stålsett håper justisministeren vil foreta en kritisk gjennomgang av prinsippene og praksis for «amnesti»-ordningen fra den forrige regjeringen
– Regjeringen representerer Senterpartiet og Arbeiderpartiet. For meg ville det være høyst naturlig at den tar ansvar for at verdier som humanitet, rettssikkerhet, solidaritet og nestekjærlighet også i praksis må gjelde ordninger for asylsøkere og flyktninger.