- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
I en Facebook-oppdatering i mars skrev han om sitt nylige inngåtte ekteskap med ektemannen:
Kjære Daniel og jeg giftet oss i går. Det var en intim bryllupsseremoni i vårt vakre hus og hage.
Overfor Utrop forklarer han ritene i et hinduistisk bryllup:
– Hinduismen kjennetegnes av verdsettelsen av mangfold, og det er i hvert fall åtte ulike former for bryllup som tradisjonelt anerkjennes i hinduismen. Ett av dem er det som nå omtales som «love marriage», altså at partene velger hverandre fritt og blir sammen uten noen ritualer og autoriteter innblandet. Det er kjent som gandharva-bryllup, for det er bare bevitnet av gandharvaene, naturåndene.
Zoom-vielse
Kolmannskog sier han liker denne formen.
– Daniel fridde først til meg under et av våre favoritt-trær sommeren 2020. Og vi ville også ha deler av bryllupet under piletreet i hagen vår – treet ble et viktig vitne. Men vi inkluderte også en rekke ritualer, så bryllupet var ikke et rent gandharva-bryllup.
Videre sier han at paret ba en venninne, Chanda Vyas, som er hinduprest i Storbritannia, om å guide og vie paret via zoom.
– Vi forenklet seremoniene og kuttet ned til det vi syntes var viktigst. Som mye annet i livet begynner man også typisk et bryllup med Ganesh Puja, en seremoni der man påkaller en bestemt form for det guddommelige i form av Ganesh. Deretter anerkjente vi det guddommelige i oss selv og i den andre gjennom blant annet å plassere blomster på hverandre.
Ingen kjønnsfokus
I hinduismen er man ikke først og fremst et eller annet kjønn, men det guddommelige i møte med det guddommelige, forklarer Kolmannskog.
– Derfor er det heller ikke et stort problem å snakke om likekjønnet ekteskap. Vi bandt deretter sammen skjerfene våre i en knute som symbol på vår forening. Og til slutt var det en ildseremoni. Vi gikk fire ganger rundt ilden som symbol på at vi vil støtte hverandre i det hinduismen anser som de fire legitime formål med livet: sann moral og levesett (dharma), sann velstand (artha), sann nytelse (kama), og sann frigjøring (moksha). Etter de fire rundene har man ofte en morsom lek der det er om å gjøre å sette seg igjen først; den som setter seg først blir liksom den som kommer til å styre husholdet. Jeg satte meg først, men Daniel satte seg fort på fanget mitt, og vi lo godt.
– I alle seremoniene brukte vi vann, blomster, lys, røkelse og andre elementer fordi det er sanselig godt og vakkert, og fordi det forbinder og setter oss i sammenheng med naturen og hele kosmos. Gjennom seremoniene sang hindupresten Chanda ulike mantraer, der alt fra et lite frø til ulike planeter nevnes.
Ikke uvanlig med LHBT-giftemål
– Har andre LHBT-par i Norge giftet seg hinduistisk?
Gyldig bryllup
Fikk hjelp av ikke-binær buddhist
Vikram er professor i gestaltterapi og skjønnlitterær forfatter. www.Vikram.no/@vikramwrites på IG.