“Skia-muslimer” med polfarerdrøm

Når drømmen heter Antarktis: Lykken for de to norsk-kurdiske friluftsfantastene Sharam Khalifeh og Kaweh Almassy er langtur i 40 minus.
Foto: NASA/Michael Studinger
Sharam Khalifeh og Kaweh Almassy ble født i en ørken, men det skal ikke hindre dem fra å gå i Nansens, Amundsens og andre norske helters skispor.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Nyforelsket i den norske friluftslivskulturen, planlegger de to norsk-kurdiske 29-åringene sin tredje langtur på ski, melder NRK.

For Sharam er overgangen fra urokråke til kommende polfarer overraskende. For Kaweh ble et tv-program et stort steg i riktig retning mot ekspedisjonsdrømmen.

I årene etter militærtjenesten dro Sharam og Kaweh på korte og litt lengre sommerturer. Tre dager i Rondane, fem-seks dager i Femundsmarka, og mange turer i Østmarka og Nordmarka.

– Jeg hadde raska sammen og lånt noe utstyr, for jeg hadde jo ingenting. Vi var ei uke i Geiranger og hadde den turen vært en katastrofe så hadde jeg vært ferdig med friluftsliv. Da hadde det stoppet der, sier Sharam til NRK.

Fra dank til natur
Spesielt Sharam, som drev dank på kjøpesentrene i tenårene, så at naturopplevelser og turer gir en annen mening til livet enn å lage bråk.

– Hvis jeg den gang hadde fortalt folk at jeg kom til å dra på turer, da hadde de ledd av meg og sagt at det er helt utenkelig. Det er ganske rart, for meg selv også, å se hvem jeg har blitt når jeg ser tilbake på hvordan jeg var som 14–15 åring, sier Sharam.

“Kurder-Nansen”
Fra et gryende nytt friluftsliv var veien kort til å søke NRK om å bli med i tv-serien Drømmeturen i 2013. Kameratene får oppfylt sin drøm om en krevende langtur i minusgrader på Grønland, sammen med eventyrerne Cecilie Skog og Aleksander Gamme. Førstnenvnte siktet til venneparet som “Kurder-Nansen” og “Kurder-Amundsen”.

Sharam og Kaweh er begge ikke sikre på at det hadde blitt noen nye ekspedisjoner uten den støtten. Nå vil de begge til Antarktis i 2018.

– Uten å skryte av oss selv, vi er mye bedre forbilder. Innvandrerungdom trenger å se andre innvandrere som gjør noe bra, som har lyktes og som har klart å integrere seg, er tonen fra begge overfor NRK.