- – En julebok om barns forenende kraft - 24.11.2024
- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
Filmen handler om kvinners rolle innenfor islam, og er inspirert av Özkal Lorentzens egen mor og mormor. Etter filmen blir det en kreativ samtale med publikum, om tema som kvinners rolle i samfunnet, vold mot kvinner, religion og tro, og viktigheten av mødre.
Formålet med arrangementet er både å inspirere og utfordre publikum, å la ulike holdninger møtes, og å dele kunnskap med hverandre.
Arrangementet er også en kick-off til en utstilling som åpner i Drammen 24 februar, Mother Tongue, der kunstnerne, som er fra Tyrkia, tar opp kvinners rolle i samfunnet.
Filmen er personlig for Özkal Lorentzen, som tar et oppgjør med de som bruker religion som påskudd for undertrykkende holdninger:
– Etter 9/11 hadde jeg to valg: den første var å forlate Islam og den andre var å ta islam tilbake fra islamistene. Jeg valgte alternativ nummer to, forteller regissøren i et presseskriv.
Når mor er forbilde
Tilsammen er det blitt tre filmer om Islam, som er tilgjengelig på 13 språk. Özkal Lorentzen er spesielt opptatt av å nå innvandrermiljøer i Norge. På søndag vises filmen parallelt i to saler, med norsk og tyrkisk teksting.
Når filmen vises på morsdagen er det for å sette fokus på alle de sterke kvinnene som ofte overses når vi snakker om Islam. Selv sier regissøren:
– Min mor er mitt forbilde. Jeg ønsker å lære hennes empatiske måte å se verden på og ta vare på hennes sekulære og humanitære verdier.