- – En julebok om barns forenende kraft - 24.11.2024
- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
Sandvig flyttet inn i Dikemark statlige asylmottak i en hel uke i forbindelse med tv-opptak til sin nyeste NRK-serie, Helene sjekker inn.
I serien skal hun flytte inn på ulike institusjoner, og møte menneskene som bor og jobber der. I episoden hvor hun sjekket inn på Dikemark ble Sandvig kjent med mennesker med en helt annen historie enn hennes egen.
Overfor NRK innrømmet Sandvig at hun var både redd og nysgjerrig, siden hun aldri før hadde vært i et asylmottak.
– Jeg tenker på historier om ustabile og traumatiserte flyktninger, og branner i asylmottak – uansett om jeg vil eller ikke. Kanskje har jeg ingen grunn til å være redd, men det er jo naturlig å være redd det man ikke kjenner?
– Burde vært obligatorisk for politikere
NRK-profilens innflytting på asylmottak vil sannsynligvis skape reaksjoner i en debatt som allerede har sterke fronter, både for og imot en mer restriktiv asylpolitikk.
Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, sier til utrop.no at det Sandvig gjorde burde vært obligatorisk for politikere som både bestemmer og ønsker å ha noe på asylfeltet å gjøre.
– Asylfeltet skiller seg fra nærmest alle andre politiske felt ved at politikerne som jobber med det, stort sett aldri har vært asylsøkere selv, og vil heller aldri bli det. Hva de bestemmer her, har normalt ingen som helst konsekvenser for dem selv eller deres familie.
Kan hjelpe på empatiske ferdigheter
En slik form for maktutøvelse, i et erfaringsmessig vakuum, kan legge grunnlaget for menneskelig avstand, for en brist i de empatiske ferdighetene, sier han videre.
– Vi ser en forskjell i forhold til blant annet skole- eller helsepolitikk, hvor politikerne lager ordninger som gjelder dem selv, egne barn, egne foreldre. Det tilsier at ansvarlige politikere på asylfeltet bør ta noen ekstra grep for å eliminere det betydelige handicappet en del av dem har på dette området.
Hvordan er intitativer som disse, som Helene Sandvig gjør i et fjernsynskontekst, med på å humanisere folk på flukt?
– Å treffe menneskene man er redd for, er stort sett både det mest effektive og det enkleste virkemiddelet for å bekjempe fordommer. Og til og med gjerne det hyggeligste, avrunder ARS-lederen.