– Mennesker som flykter fra krig, konflikt og forfølgelse fortjener medfølelse og empati. De skal ikke behandles som varer og sendes til utlandet for behandling, sier UNHCRs assisterende høykommissær for beskyttelse, Gillian Triggs.
– Slike ordninger flytter rett og slett asylansvaret, er en omgåelse av internasjonale forpliktelser og er i strid med flyktningkonvensjonens bokstav og ånd, sier Triggs.
UNHCR ber både Storbritannia og Rwanda om å revurdere planen og advarer samtidig mot faren for at slike ordninger vil tvinge flyktninger til å finne andre og kanskje enda mer risikable ruter.
– Fra og med i dag vil alle som tar seg inn i Storbritannia ulovlig, samt alle de som har ankommet ulovlig siden 1. januar, bli videresendt til Rwanda, sa han i en tale i Dover.
– Rwanda vil ha kapasitet til å bosette titusenvis av mennesker i årene som kommer, fortsatte Johnson.
Den britiske statsministeren beskrev videre Rwanda som «et av de tryggeste land i verden, globalt anerkjent for å ønske migranter velkommen og integrere dem».
Men selv om Kagame har fått skryt for å bringe stabilitet og økonomisk vekst til Rwanda, har han også fått kritikk for å begrense den politiske friheten.
Landet ligger blant annet på 156. plass på Reportere uten grensers indeks over pressefrihet i verden.
Human Rights Watch har også dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetene og anklager sikkerhetsstyrkene for å fengsle folk vilkårlig og torturerer dem systematisk og på det groveste.
– Rwanda ønsker dette partnerskapet velkommen, het det i en pressemelding fra landets utenriksminister Vincent Biruta noen timer før Johnsons tale.
Ifølge Biruta vil asylmottakene i Rwanda, som ligger rundt 7.000 kilometer sør for Storbritannia, «tilby en lovlig vei til oppholdstillatelse».
Storbritannia vil betale Rwanda i underkant av 1,4 milliarder kroner for ordningen i en prøveperiode.
Ordningen vil også bli svært kostbar, mener kritikerne.
Flere opposisjonspolitikere har også vært sterkt kritiske til Johnson-regjeringens planer, som ifølge PA også går ut på å oppmuntre asylsøkere til å etablere seg i Rwanda i stedet for Storbritannia.
28.000 migranter krysset Den engelske kanal fra Frankrike til Storbritannia i småbåter i fjor, ifølge PA, og mange drukner på veien.