- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
“Den samiske paviljongen” er en del av den 59. internasjonale kunstutstillingen La Biennale di Venezia. Utstillingen er rangert som nummer to blant de ti beste paviljongene av tidsskriftet ARTnews, oppført som en av de fem beste paviljongene av både ArtReview og The Times, og omtalt som et av høydepunktene i Frieze Guiden til årets utgave Venezia-biennalen.
Kuratorene består av den samisk lærde Liisa-Rávná Finbog, direktør og sjefkurator for OCA Katya García-Antón og landvokter Beaska Niillas. “Den samiske paviljongen” er laget på oppdrag fra OCA, med medkommissærene Moderna Museet og Museum of Contemporary Art Kiasma /Det finske nasjonalgalleriet.
Under åpningen, arrangert av Sametinget og OCA, ble paviljongen innviet av Dronning Sonja, som uttalte:
– For det samiske folk gir utstillingen en unik mulighet til å gi samiske historier og samisk verdenssyn vår oppmerksomhet. For de nordiske landene gir det et budskap om gjensidig respekt som alle nordiske borgere kan være stolte av. For det internasjonale samfunnet er dette en sterk påminnelse om hvordan urfolk bidrar til verdens filosofiske og kulturelle uttrykk. Det er også en reise inn i selve kunstens kjerne.
Åpningen ble avsluttet med en kollektiv luohti/joik av den samiske delegasjonen i Venezia og “The Sami Pavilion”-prosjektet.
Les også: Forvandler nordisk paviljong til samisk paviljong
FAKTA
Veneziabiennalen (italiensk: La Biennale Di Venezia) er en stor samtidskunstutstilling som finner sted hvert annet år i Venezia. Biennalen startet opp i 1895, og er dermed verdens eldste kunstbiennale.
For hver biennale inviteres det en kurator eller kunstnerisk leder som står for den internasjonale hovedutstillingen, samtidig har en lang rekke land paviljonger hvor de presenterer en egen kuratert utstilling, enten som solopresentasjoner eller som gruppeutstillinger.
(Kilde: Wikipedia)