- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
“Norske” Valon Berisha scoret utligningsmålet i 1-1 kampen i Turku på mandag. Også en annen “nordmann”, Bersant Celina, kom inn utover andre omgangen.
Berisha, som tidligere har spilt 20 målløse landskamper for det norske landslaget, ble historisk som tidenes første målgjører for en av Europas nyeste fotballnasjoner i en offisiell kamp.
– For Kosovo var dette en historisk kamp. Tidenes første offisielle landskamp for et land hvor det har vært sterke følelser involvert i utviklingen av landslag, sier tidligere LIM-leder og nå rådgiver i Agenda, Sylo Taraku.
Landslag som nasjonsbygging
Taraku, som også er ihuga fotballfan, ser på fremveksten av det kosovarske landslaget som del av nasjonsbyggingsprosessen.
– Entusiasmen er stor, men også forventningene til at stjernespillere fra diaspora stiller opp for det nye landslaget. Tidligere har disse spillerne ikke hatt valgmuligheten til å spille for et landslag fra Kosovo siden landet ikke var medlem i verken FIFA eller UEFA, men nå har muligheten åpnet seg. Det er likevel ikke slik at alle stjernespillere med bakgrunn fra Kosovo velger bort de landene til bor i. Noen av de største stjernene spiller for det sveitsiske landslaget som Xherdan Shaqiri og Granit Xhaka.
Han ser tilfellene Celina og Berisha som del av det transnasjonale livets dilemmaer.
– I Berisha-familien har vi Valon som har valgt å spille for Kosovo, mens broren Veton har valgt Norge. For fotballspillere er nasjonstilknytning i stor grad en følelsessak, og det ene utelukker ikke det andre. De sier at de er glade i både Norge og Kosovo.
Kan få flere med på laget
Taraku er mer enn godt fornøyd med 1-1 borte mot finnene.
– Kosovo er en svært ung nasjon, og ting tar tid å bygge opp. Å klare uavgjort borte er godt gjort, ikke minst ettersom forberedelsen til VM-kvalifiseringen har vært delvis kaotiske.
Hva er det som får en fotballspiller til å velge det ene eller andre landet?
– Faktorene kan være flere.
Jeg tror at følelser og forventningspresset spiller en sterkere rolle enn rasjonell vurdering av karrieremuligheter. Man vil gjerne være med på noe historisk, noe som betyr enormt for den nye nasjonen som har opplevd krig og mye lidelser for ikke så lenge siden. Gjør Kosovo det godt i kvalifiseringen vil det skape enda mer entusiasme rundt landslaget og muligens også inspirere flere fra diasporaene til å velge det kosovarske landslaget.
– Tøft å klare VM
En grei start til tross, å karre seg til VM i Russland i 2018 ville være mirakuløst, ifølge Agenda-rådgiveren.
– Kvalifiseringsgruppen består av Kroatia, Tyrkia, Ukraina og Island, i tillegg til Finland. Med andre ord en tøff gruppe hvor sjansene til å gå videre er egentlig ganske små. Det er ingenting å si på pågangsmotet i det nye landslaget fra Balkan, men også de er litt realistiske. Håpet er at denne historiske VM-kvalifiseringen vil bidra til å bygge opp et lag som i fremtiden kan bli godt nok til å kjempe om plass i sluttspill, avrunder han.
FAKTA
Kosovos fotballandslag
Kosovo, som inntil 2008 var en provins i Serbia, erklærte sin selvstendighet i kjølvannet av krigene i det tidligere Jugoslavia. 109 av 193 FN-tilknyttede stater har anerkjent landet siden dengang. Serbia nekter formelt å anerkjenne Kosovo som eget land, men undertegnet i 2013 i samråd med EU en avtale i Brussel som har innledet en begrenset “normaliseringsprosess”.
Kosovo spilte så langt tilbake som i 1993 sin første uoffisielle landskamp (1-3 tap borte mot Albania). I 2012 sendte flere landslagsspillere med bakgrunn fra Kosovo et brev til daværende president i det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Sepp Blatter, med en oppfordring om at et kosovarsk landslag “i det minste får lov til å spille privatlandskamper”. I 2014 ble dette innvilget, og Kosovo fikk spille sin første offisielle privatlandskamp mot Haiti (0-0). To år senere ble Kosovo offisielt godtatt som medlem i både FIFA og det europeiske fotballforbundet (UEFA).
(Kilde: Wikipedia, The Guardian, rsssf.com)