- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
Utdeligen skjedde for en time siden, med verdens øyne festet på komitèleder Kaci Kullman Five.
Utdeligen regnes som positivt overraskende, spesielt ettersom en knappest mulig flertall av colombianske velgere gjennom en folkeavstemning sist helg forkastet fredsavtalen mellom regjeringen og den venstreorienterte FARC-geriljaen.
– Nobelkomiteen har bestemt at årets fredspris tildeles Colombias president Juan Manuel Santos for sin resolutte innsats for å avslutte landets mer enn 50 år lange borgerkrig, het det i begrunnelsen som komitèleder Kaci Kullmann Five leste opp for en knapp time siden.
Videre la hun til:
– Vi snakker om en krig som har kostet på minst 220.000 colombianere livet og som har fortrengt nær seks millioner mennesker. Prisen bør også sees som en hyllest til det colombianske folket, som til tross for store vanskeligheter, ikke har gitt opp håpet om en rettferdig fred, og til alle parter som har bidratt til fredsprosessen. Hyllesten vår går ikke minst, til de utallige ofre for denne væpnede konflikten.
En pris til oppmuntring
Her hjemme kaller Nansen Fredssenter prisen som en oppmuntring til å fortsette fredsprosessen i Colombia.
– Folkeavstemningen som nylig forkastet fredsavtalen i Colombia er også et uttrykk for mistillit i deler av befolkningen. President Santos har nå en unik mulighet til å strekke ut hånden og invitere hans politiske motstandere, som f.eks tidligere president Uribe, til å dele æren med ham, sier Alfredo Zamudio, leder ved Nansen Fredssenter, via en pressemelding.
Nobelprisen er ikke kun til president Santos, men også en anerkjennelse av de utallige ofre, og en hilsen til alle som har kjempet for og til de som har håpet på at en 52 år gammel mørk voldsnatt skulle ta slutt, påpeker Zamudio videre
– Dette er en gledens dag fordi det gir fredsprosessen i Colombia inspirasjon og økt legitimitet i landet. Samtidig vil fredsprisen legge et enormt press på både den colombianske regjeringen og på FARC for å få til en fredsløsning i de fredsforhandlinger som nå gjenopptas, sier Alfredo Zamudio, leder ved Nansen Fredssenter.
– Kinkig utdeling
Aftenpostens kommentator Helene Skjeggestad sier imidertid at det kan bli en utfordring at kun én av partene har fått prisen.
– Det er en god pris, men den reiser noen kinkige dilemmaer. For eksempel er det spesielt at det gis en pris til en pågående prosess der norske myndigheter fremdeles er aktive. I tillegg gis prisen bare til én side. Det kan bli problematisk i det videre arbeidet, all den tid det nok er FARC som må gi mest i den neste runden, sier Skjeggestad.