- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
Ashura-dagen er den tiende dag i måneden Muharram, som er den første i det islamske måneåret. Dagen er anbefalt som fastedag for alle muslimer, men fasten er ikke obligatorisk. På denne dagen holder shia-muslimene markeringer over imam Husains martyrdød ved Karbala i Irak 680 med omfattende sørgeriter.
Under slaget ved Karbala, forsøkte Alis sønn Hussain å gjøre opprør mot kalifen Yazid Bin Muawiyah. Slaget endte med Hussain død og har blitt et symbol for martyrskapet. Shiaer regner denne hendelsen som verdenshistoriens største begivenhet; fordi de mener at det var med på å beholde islams grunnlegende prinsipper.
Verden over minnes de troende imam Hussains martyrium ved å selv gjennomføre smertefulle ritualer, blant annet gjennom å slå seg selv med lette kjeder påsatt kniver, eller rytmisk i brystkassen.
Skapte nysjerrighet
Her i Oslo gikk prosesjonstoget fra Brugata gjennom Storgata, videre gjennom Karl Johans gate og opp til Eidsvolls plass, hvor et midlertidig hussainiya (samleplass for de sørgende) ble satt opp.
Under hele opptoget spilte et band av bestående av menn, smågutter og tenåringsgutter på trompet og trommer med nærmest militær presisjon. Store flagg og bannere ble veivet, og slagord som “Ja til Hussain” og “Nei til terror” ble ropt opp under marsjen.
Underveis var det mange som så på, og tok bilder med mobilen. Nysjerrigheten ute i Oslos gater ble stor, selv om en del reagerte også med redsel, kryssede armer og sure miner på oppvisningen som foregikk.
Bilder tatt av Utrops medarbeider på stedet.