- – En julebok om barns forenende kraft - 24.11.2024
- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
For første gang siden 1971 blir en person i Danmark tiltalt etter blasfemiparagrafen, melder Jyllandsposten.
Saken har sin bakgrunn i en episode fra desember 2015, da en 42-årig mann offentliggjorde en video på Facebook, som viste ham mens han brenner et eksemplar av Koranen. Nå har Nordjyllands-politiet tatt ut formell tiltale mot mannen.
Videoen ble lagt ut på den offentlige Facebook-gruppen Ja til frihed – nej til Islam, og ifølge tiltalen skrev han som tekst til videoen: “Tenk på deres naboer, at den (Koranen) stinker, når den brenner”.
– Omstendighetene i forbindelse med å brenne hellige bøker som Bibelen og Koranen innebærer at det i visse tilfeller kan være en overtredelse af blasfemiparagrafen, sier statsadvokat Jan Reckendorff fra Statsadvokaten i Viborg i en pressemelding.
Hardt ut mot tiltalen
Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Danmark, Humanistisk Samfund, går hardt ut mot tiltalen.
– Det er en skandale at vi har en straffeparagraf mot blasfemi i Danmark. Det er ytringsfriheten som bør beskyttes, ikke religiøse ideer og ideologier, heter det i en pressemelding.
Leder i Humanistisk Samfund, Lone Ree Milkær, peker på at det blir vanskelig for Danmark å kritisere andre land med strenge blasfemilover, når man selv har en blasfemilov.
– Vi har både rasisme- og injurielovgiving som beskytter individer mot ærekrenkelser og hatefulle ytringer. Det trengs ikke en egen paragraf som beskytter trossamfunnenes dogmer og gudsdyrkelse, sier hun ifølge fritanke.no.
Skylder på terror-redsel
42-åringens advokat, Rasmus Paludan, sier til New York Times at Koranen ble brent i selvforsvar. Paludan bemerker også at en person brente Bibelen offentlig i 1997 uten å bli tiltalt, og synes det er underlig at det skal være tillatt å brenne Bibelen og ikke Koranen. Paludan tror tiltalen kan skyldes at frykten for islamistisk terror har økt.
– Koranen inneholder påbud om at vantro må drepes. Derfor er det selvforsvar å brenne en bok som på denne måten oppfordrer til krig og vold.
FAKTA
Om Koran-brenning
Koranen regnes av muslimer som Guds ord i tekstformat, noe som gjør at boken har en spesiell “hellig status”, og at boken håndteres med eksepsjonell respekt og forsiktighet. Blant annet må man foreta vaskeritualet wudu før man skal lese eller ta i boken, og det er også svært strenge regler på hvordan man skal kvitte seg med gamle, defekte og slitte koran-eksemplarer.
Å kaste Koranen i søpla eller brenne den på “ikke-respektfykt vis” vil bli sett på som en de verste former for skjending, og i land som Afghanistan, Saudi-Arabia og Pakistan kan dette innebære strenge straffer for blasfemi.
I 2010 brente den kristenfundamentalistiske pastoren Terry Jones et eksemplar av Koranen i USA for å “markere” niårsdagen for terrorangrepene i New York og Washington. Brenningen førte til flere opptøyer i muslimske land, blant annet i Afghanistan, hvor amerikansk og annet vestlig militær- og bistandspersonale mistet livet i opptøyene.
Ifølge flere islamske lærde er det imidlertid lov å brenne slitte og ubrukbare eksemplarer av Koranen, på en respektfull måte i et rent sted, som en slags “siste utvei”. Ifølge lærde skal brenningen fullføres på et “rent sted”, på en måte som sørger for at koran-eksemplaret blir helt ødelagt og ingen ord er leselige. Ved “respektfull rituell brenning” skal også koran-eksemplaret brennes for seg selv. Asken som ligger igjen kan ikke blandes med husavfallet, men begraves på et rent sted eller skylles i rennende vann.
(Kilder: Wikipedia, islam.about.com)