- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Funksjonen skal testes ut i 14 land, blant dem USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike og inneholder et banner som ligger over nyhetsfeeden, skriver medier24.no.
Ved å klikke på dette får brukeren tips om hvordan en kan kjenne igjen og melde fra om falske nyheter, opplyser Facebook.
Brukerne anbefales blant annet å sjekke nettsiden nyheten er hentet fra og får tips til å søke alternativ informasjon om temaet andre steder.
– Falsk informasjon strider mot vårt oppdrag, som er å bringe folk sammen med det som er viktig for dem. Det er en prioritet for oss å fremme kritisk lesing, heter det i en kunngjøring fra Facebook.
Et stadig større problem..
Såkalte “falske nyheter” med propagandistisk, særlig med ytterliggående og rasistisk innhold blir i mange land etter hvert sett på som et problem. Blant annet i Tyskland har flere nettsteder spesialisert seg på å skrive nyheter med alternative faktaer og vinklinger for å angripe landets liberale flyktningpolitikk.
Nettavisen advarte også nylig brukere av en nasjonalistisk norskspråklig Facebook-gruppe som har forfalsket en versjon av en nyhetssak om AUF-lederen Mani Hussaini, at de kan forvente å bli politianmeldt.
..om enn ikke i Norge ennå
Flertallet av norske journalister og redaktører mener imidlertid i den årlige Medieundersøkelsen, at falske nyheter ikke er et stort problem i Norge.
Tallene viser at 29 prosent av redaktørene og 28 prosent av journalistene svarte i undersøkelsen at de tror at journalistikk basert på usannheter forekommer i noen eller stor grad, mens syv av ti mener at dette forekommer i liten grad.