- – En julebok om barns forenende kraft - 24.11.2024
- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
– Jeg kommer fra en familie som ikke har vært veldig opptatt av kristendommen. Jeg kan aldri huske bønn eller snakk om Jesus. Ikke var det mye snakk om religion i oppvekstmiljøet heller. Jeg gikk på ungdomsskolen på Holmlia, en bydel som er kjent, og i noen miljøer beryktet, for etnisk mangfold. Men dette var før Rushdie-saken, før både innvandrere og majoritetsbefolkning begynte å tenke om seg selv og hverandre i religiøse kategorier. Så ingen tenkte på Amjad og Wasim i klassen min som muslimer. Om de var noe annet enn oss andre, så var de pakistanere.
Åpningstalen holdt av Vårt land-spaltist og HEF-rådgiver Didrik Søderlind i anledning semesteråpningen på Menighetsfakultetet i Oslo. Talen har blant annet blitt lagt ut på humanist.no.
– Jeg mener vi bør utfordre disse konvensjonene. Kanskje er først og fremst Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen utfordrende i forhold til det enkelte lands mulighet til å ivareta egne borgere.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs utspill om at menneskerettighetene må vike for å trygge befolkningen.
– I en tid hvor man diskuterer norske verdier, er det foruroligende at en sittende minister i justissektoren uttaler at det kan bli nødvendig å sette menneskerettighetene til side. Listhaugs uttalelse er både oppsiktsvekkende og alvorlig.
Adele Matheson Mestad, jurist og nestleder ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, uttrykker sterk bekymring til NRK etter utspillet fra statsråden.
– Vi trenger både en grunnmur av verdier, og en debatt om disse. Men da må vi komme forbi det stadiet der vi tillegger hverandre meninger på vaffelnivå. Vi må la innvandringsdebatten ligge, og gripe muligheten til å debattere kultur.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland (bildet) i en kronikk i VG.
– Flyktninger rømmer fra samfunn med forkastelige verdier for å ta del i vår frihet, vår åpenhet, vår toleranse. De vil selvsagt ikke at de dårlige verdiene de har forlatt alt for å komme vekk fra, skal få grobunn i sitt nye hjemland, og vi svikter våre norske verdier, vår dannelse og vår folkeskikk hvis vi setter mennesker i bås og tror det verste om folk.
Abid Q. Raja, stortingsrepresentant (V) i en kronikk i Dagbladet om norske verdier.