Under Moriabevegelsens markering av FNs internasjonale barnedag kom man med sterk kritikk av norsk asyl- og innvandringspolitikk.
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- – En julebok om barns forenende kraft - 24.11.2024
- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
Slottsfjellmuseet i Tønsberg, var dekorert med redningsvester både ute og inne. Moriabevegelsen hadde valgt redningsvester som symbol for markeringen, for å vise solidaritet med de omkring 50 millioner barn som er på flukt i verden og for å minnes de som har druknet under flukten.
Konferansier Christina Grefsrud-Halvorsen fra Moriabevegelsen tok et kraftig oppgjør med behandlingen mange barn på flukt utsettes for.
– Vi har rapporter nå, blant annet fra Redd Barna, som viser at barn på flukt, også i Europa, utsettes for massiv vold og overgrep, ikke minst på grenseovergangene. Mange ganger er det grensevakter som står for volden. Barn på flukt opplever også å bli presset tilbake og hindret fra retten de har til å søke asyl. Vi vet jo også at noen drukner på ferden. Slik kan vi ikke ha det, ikke i Europa, ikke noen steder, sa Grefsrud-Halvorsen via en pressemelding.
Flere artister og appellanter hadde stilt seg til rådighet for markeringen. Ida Stein og Roar Skjelbred fra Sandefjord, Charlotte Sofie Holtung og Frank Wedde fra Tønsberg, Liv Neslowe og Andreas Oxholm fra Larvik, Caroline Gjerde Jensen og Nora Herdlevær Dalseth fra Tønsberg kulturskole, artist og låtskriver Vegard Knutsen, samt en gruppe fra Tønsberg domkirkes jentekor og en gruppe fra Spotlight dansestudio i Sandefjord var artistene som bidro under konserten.
– Vi er veldig glade for at det kom inn over 7000 kroner til Flyktninghjelpen. De gjør et godt og viktig arbeid for barn på flukt, og vi er veldig takknemlige for alle bidragsyterne på konserten, både de som sto på scenen og de som satt i publikum, sier Grefsrud til Utrop.
Alenereisende barn ekstra utsatt
Kveldens appellanter var mangeårig flyktningkonsulent Wenche Busk-Rorge, jurist Hilde Sjølett og frivillig feltarbeider i blant annet Moria; Anette Malme.
Flyktningkonsulenten fortalte om barn på flukt sin situasjon, både under flukten og etter at de ankommer Norge.
– De reiser enten alene eller sammen med voksne. De som flykter alene er ekstra risikoutsatte og sårbare, og mange har opplevd vold og overgrep under flukten. Mitt ønske på denne dagen og fremover er at vi alle bestreber oss på å se disse barna og ungdommene våre. De er rundt oss, sammen med oss, og alle barn er våre barn, sa Busk-Rorge.
Rettigheter brytes
Grefsrud-Halvorsen brukte anledningen FNs internasjonale barndag til å minne om flere av Barnekonvensjonens artikler.
– Alle barn har rett til beskyttelse. Alle barn har rett til å bli hørt og bli tatt hensyn til. Men barn på flukt sine rettigheter brytes hele tiden.
Hun sendte også en tydelig beskjed til regjeringen om å stanse kuttet i kvoteflyktningtallet.
– Norge har tradisjonelt vært et land som har holdt barns rettigheter høyt og som ofte har hjulpet der det er behov. Nå er behovet enormt. Vi kan ikke snu ryggen til virkeligheten lenger. Vi krever en ny norsk og europeisk asylpolitikk, og vi krever at barn og andre må gis trygge fluktruter.