Kritisk til Norges mangfoldshåndtering

Terje Tvedts nye bok «Det Internasjonale Gjennombruddet» tar for seg utviklingen av Norge som et flerkulturelt samfunn.
Foto: Tore Sætre
I intervjuet, først publisert på dagsavisen.no, forteller forfatter Terje Tvedt om sin nye bok «Det Internasjonale Gjennombruddet», skriver ABCNyheter.

– Norsk multikulturalisme er et samfunnsmessig eksperiment uten noe felles verdigrunnlag å bygge på, mener forfatter Terje Tvedt.

Tvedts nye utgivelse tar for seg epoken i Norsk historie da landet trådte inn i den internasjonale manesjen for alvor og begynte å bli et mer flerkulturelt samfunn.

– Fra begynnelsen av 1960-tallet og fram til i dag er Norge blitt «verdensmester» i utviklingshjelp. Vi ble også et av de landene i verden som oftest deltok i krig utenlands. Nærmest over natta fikk vi et flerkulturelt samfunn med innbyggere fra hele verden. Det er denne epoken i landets historie boken prøver å forstå, forteller han ifølge ABC Nyheter.

Håndteringen av det flerkulturelle samfunnet
I intervjuet forteller Tvedt at han i boken prøver å gi en sammenfatning av Norges utvikling som flerkulturelt samfunn, og at det er viktig å reflektere over hvordan denne utviklingen har utartet seg.

– Norge, og dette landets politiske ledelse, hadde svært liten erfaring i å utvikle andre land og i å håndtere kulturelt og religiøst mangfold. Norge er et av få vesteuropeiske land som ikke har vært en kolonimakt, og som inntil for noen tiår siden var et usedvanlig ensartet land. Disse radikale endringene har skjedd uten at offentligheten har reflektert over dem og hva de har betydd.

«Det Internasjonale Gjennombruddet» kaster også et nytt lys over dagens asyl- og innvandringspolitikk i Norge.

– Ved å plassere denne politikken i et mye lengre og mer sammenlignende perspektiv enn hva som er vanlig, avdekkes også dens særtrekk. Det viser tydelig at multikulturalisme i norsk «tapping» er et uprøvd eksperiment i samfunnsbygging. Dette foregår mot en bakgrunn der politikerne, og ikke minst den tradisjonelle venstresiden, ikke klarte å komme fram til et felles verdigrunnlag for det politiske fellesskapet i det nye multikulturelle samfunnet som statens ledelse satset på å utvikle allerede fra slutten av 70-tallet. Mye var uavklart da, og er det fremdeles.