- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
Førsteamanuensis Esperanza Diaz ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, UiB (bildet), ønsker å knuse en del myter omkring migrasjon og helse.
– Faktisk er innvandrere i Norge friskere enn nordmenn generelt, til tross for store helseforskjeller mellom gruppene, sier Diaz til uib.no.
Hun holdt nylig foredraget The Transformative Effects of Migration on Global Health and National Health Policies and Services under migrasjonskonferansen De transformerende konsekvensene av internasjonal migrasjon, et samarbeid mellom IMER og Globale samfunnsutfordringer.
– Migrasjonshelse dreier seg ikke først og fremst om infeksjoner og eksotiske sykdommer. Det handler mer om kroniske sykdommer. Selv om innvandrere sliter mer med noen sykdommer, som for eksempel diabetes, så har de for eksempel mindre kreft enn den norske befolkningen.
Migrasjon som helsefaktor
Dersom man skal forså helse blant innvandrere, så må migrasjon som en egen faktor, ifølge Diaz.
– Det handler om å være kulturelt bevisst og være i stand til å forstå de intrikate mekanismene som migrasjon innebærer. Det viktigste er at kunnskap om migrasjon, helse, kulturell kompetanse og kulturell diversitet må komme inn i undervisningsplanene for helsepersonell, slik at vi unngår avstand mellom grupper i samfunnet, understreker hun.