- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Firebarnsfaren Liban Wako Sora skal tilbakesendes til Etiopia.
Liban søkte asyl i Norge i 2004, og ventet i fire år på svar fra utlendingsmyndighetene. Et mindretall i UNEs nemnd konkluderte da med at han oppfylte vilkårene for beskyttelse (flyktningstatus), mens flertallet mente at han ikke gjorde det.
Han fikk dermed avslag på asylsøknaden, og har oppholdt seg ulovlig i Norge siden, ifølge noas.no.
Skaper engasjement
Firebarnsfarens sak skaper engasjement på Karmøy, hvor Liban og familien bor.
– Vi fikk fullstendig sjokk da vi leste saken. Vi ante ingenting, sier Ingrid Sofie Rundhaug til Haugesunds Avis.
Hun er mor til en på samme fotballag som eldstesønnen til Liban, og er en av mange som ble svært overrasket da hun leste at firebarnsfaren kan bli kastet ut av landet.
– Vi har hatt sønnen hans masse hjemme hos oss, og prater alltid med Liban på fotballtreninger. Han er en utrolig fin fyr som alltid følger opp barna sine.
Generalsekretær Pål Nesse i NOAS tror regjeringen er i kollasjon med allmennhetens rettsoppfatning.
– Engasjementet for Libans sak, viser nok en gang at familier ikke behandles i samsvar med hva folk flest synes er rett og rimelig, sier han til noas .no.
Splitter familien
Liban har vært i Norge i 20 år, men i motsetning til kona og hans fire barn, får han ikke opphold. Om det skjer, står mor igjen alene med fire barn under 13 år.
– Livet blir ekstremt vanskelig uten ham. Ettersom jeg jobber og studerer, er det han som leverer og henter barna på skolen og trening, og passer på dem mesteparten av dagen. Han er en far som alltid er der for dem og de svært knyttet til faren sin. Jeg vet ikke hvordan det skal gå uten han, sier kona Batula Jarsso til NOAS.
Seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS reagerer sterkt på at UNE velger å splitte en velfungerende familie.
– Det offentlige kan aldri erstatte omsorgen til en far. Her har vi en velfungerende familie, og så velger UNE å la innvandringsregulerende hensyn veie tyngre enn at barna blir skadelidende og påføres traumer, sier han til noas.no.
Laget støttegruppe
Rundhaug og flere andre støttespillere har laget et opprop og en egen Facebook-støttegruppe, som allerede har fått flere hundre følgere. I tillegg har de sendt en haug med eposter til mennesker de tror kan bidra til å få vedtaket omgjort.
– Hele Rogalands-benken på Stortinget, justiskomiteen, Karmøy-ordfører Jarle Nilsen (Ap) og Høyre-politiker Aase Simonsen som nå er vara på Stortinget og sitter i fylket, sier hun til noas.no.
Kompisene til eldstesønnen har også mobilisert. De har spredt budskapet i sosiale medier, noe som førte til at en populær Tiktok’er med mange tusen følgere kommenterte saken og la ut en egen video.