- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Norad-direktør Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland og NORCAP-direktør Benedicte Giæver markerte avtalene på totalt 375 millioner kroner som skal gå over fire og fem år.
200 millioner kroner skal bidra til økt energitilgang til flyktninger og internt fordrevne til Afrika syd for Sahara, med spesielt fokus på Sahel, Afrikas horn, men også Ukraina. 175 millioner kroner går til værvarsling for bedre matsikkerhet.
Avtalen inngås med NORCAP som er en del av Flyktninghjelpen.
– Dette er en viktig innsats for Norge, for bedre værvarsling gir større sikkerhet til lokalbefolkningen ved ekstremvær og bedre matsikkerhet, sier Tvinnereim til norad.no.
Videre sier hun de fleste flyktningleire mangler strømtilgang.
– Vi tar nå et viktig grep for å få fart på arbeidet med å gi enda flere tilgang på fornybar energi.
Fornybar energi til flyktninger
94 prosent av de som bor i flyktningleirer har ingen tilgang på elektrisitet og 81 prosent mangler tilgang til rene kokeovner. Matlaging skjer ved tradisjonell vedfyring som fører til avskoging og helseskader.
– I dag er de fleste flyktningeleirene avhengige av energiproduksjon fra dieselaggregater, noe som er kostbart, ofte ustabilt, og i tillegg støyende. Vi må øke energitilgangen og gå over til moderne, mer bærekraftige løsninger, sier leder for energiseksjonen i Norad, Mina Weydahl.
NORCAP samarbeider med lokale, nasjonale og internasjonale partnere om humanitært arbeid, utviklingsarbeid og fredsbygging.
– Med nærmere 660 millioner mennesker som lever i akutt fattigdom har behovet for bærekraftig energi og pålitelige værvarslingstjenester aldri vært større, sier Benedicte Giæver, leder for NORCAP.