- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Norges fotballandskap er et fargerikt fellesskap: Fetterne Tarik og Mohamed “Moi” Elyounoussi ble født i Marokko, mens Joshua King, Haitam Aleesami, Bjørn Maars Johnsen og Omar Elabdellaoui kom til verden i Norge.
King er norsk-gambisk, Maars Johnsen er norsk-amerikaner, mens Aleesami og Elabdellaoiu har marokkansk familiebakgrunn.
Ingen av dem har opplevd noe særlig forskjellsbehandling eller rasisme.
– Kanskje fordi vi spiller fotball, sier Haitam Aleesami, fra Holmlia til Dagbladet.
For Elyounoussi er det viktig å vise at det går an å lykkes i Norge for alle de som vil noe, og som jobber hardt nok for å nå sine mål.
– Det er synd om folk opplever at du blir omtalt som norsk om du gjør noe bra og som etnisk minoritet hvis du gjør noe galt. Skal vi lykkes med integrering i samfunnet, må vi ta vare på det vi har felles. Jeg prøver å gjøre mitt ved å være et godt forbilde.
Norsk-marokkansk dominanse
For det mangfoldige norske landslaget ble kampene i Nations League, arrangert som del av den internasjonale fotballuken også en sukess, med to 1-0 seire. Elyounoussi scoret blant annet i kampen mot Bulgaria.
Landslagsdominansen med norsk-marokkanere blir ikke mindre imponerende av at det ifølge Statistisk Sentralbyrå kun er i underkant av 6000 marokkanske innvandrere i Norge.
Aleesami og Elabdellaoui ble født i Norge av marokkanske foreldre, mens Elyounoussi-fetterne vokste opp i den nordmarokkanske byen Al Hoceima. Familien til “Moi” flyttet til Østfold først, så fulgte Tariks familie litt senere.
– Vi er hardtarbeidende. Det er fellestrekket vi har. Vi liker å jobbe hardt og vet at ingenting kommer gratis. Vi har foreldre som er oppvokst i Marokko og kom hit til Norge. De startet et helt nytt liv og vet at skal man ha det bra, så må man jobbe steinhardt. Det er litt sånn det har vært for meg også, oppvokst på multikulturelle Holmlia. Ingenting kommer gratis. Det er den mentaliteten vi har, og det er det vi har blitt opplært, sier Alesaami til VGNett.