- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
It’s official: Blir navnefest i kveld! #OsLove
Oslos varaordfører skrev med begeistring på sin Facebook-side 9. oktober (bildet) etter at hun fikk den endelige bekreftelsen fra Skatteetaten om at hun kan endre sitt fornavn. Det lange, opprinnelige fornavnet Khamzajiny er nå blit til til Kamzy.
Til Utrop sier hun følgende når hun blir spurt om navneskiftet:
– Dette er ingen sak. Endret av praktiske årsaker. Ingen drama.
Over 50 000 navnebytter i 2015
Ifølge DN Magasinet kunne Folkeregistret registrere opptil 50.900 navnebytter i Norge i løpet av 2015. Siden 2006 har det årlige omfanget av navnebyttere økt med nesten 13.000. Den nye navneloven som kom i 2003, gjorde det betydelig lettere å bytte navn.
Forklaringen på økningen i navnebytter er mangefasettert, mener Ivar Utne, førsteamanuensis og navneforsker ved Universitetet i Bergen.
– Den klare majoriteten innbefatter mennesker som gifter seg, eller innvandrere som har feil i det første registrerte navnet. I tillegg er det en voksende trend å ta til seg et eldre, gjerne borgerlig, slektsnavn som for eksempel Dreyer eller Meyer, sier Utne til DN Magasinet.
Utrop skrev sent i 2015 om norsk-pakistanske Faiz Alam, som endret etternavnet til “Alamsen”. Han fornorsket og endret sitt opprinnelige etternavn av kjærlighet til Norge.
– Ifølge Koranen skal man tilpasse seg det samfunnet man lever i, uttalte Alamsen.