- Sosial ulikhet svekker integreringen - 30.01.2019
- Politisk vranglesning - 26.12.2018
- Møteplass for skeive med innvandrerbakgrunn - 26.12.2018
20-år gamle Amalie er halvt norsk og halvt thai. Hun er også androgyn, som for henne betyr å gå både med manne- og kvinneklær. Hun er anonymisert i denne artikkelen.
Det er både fordeler og ulemper ved å være androgyn modell.
– Fordelene ligger utenfor Norge. Ulempen er å være i Norge. Det å være androgyn i Norge er ikke så vanlig. Her tar de inn de modellene de er vant til. Men samtidig er det også lettere, for jeg gjør både mann og kvinne like bra. Jeg har flere muligheter sånn sett, forteller hun.
Det er veldig kult at første motevisningen min blir norsk-asiatisk.
Føler tilhørighet til moteshowet
Hun gikk for begge kolleksjonene under moteshowet Skanistan Oslo Fashion Week 4. november. Skanistan vil bygge kulturelle relasjoner mellom Sør-Asia og Skandinavia. I tillegg til å være hennes første moteshow, er det det første skandinaviske-asiatiske moteshowet i Norge.
– Det er veldig kult at første motevisningen min blir norsk-asiatisk. Det er et skandinavisk-asiatiske moteshow, vi skal gå i delvis asiatiske klær og i tillegg er det i Oslo. Jeg føler litt mer tilhørighet til moteshowet enn det andre kanskje gjør med tanke på at jeg er både norsk og asiatisk, forteller hun.
Hun blir den første i Norge til å gå for både kvinne- og herrekolleksjonen under motevisningen.
– Det er gjort før i verden, men ikke i Norge. Det er veldig gøy å kunne være nyskapende og banebrytende, sier hun.
Damholt ønsker å bidra til at kjønnskategoriene blir mer flytende i motebildet.
– Jeg sier helst at jeg er androgyn modell fordi jeg ser ikke kjønn i modellbransjen. Jeg håper at androgyne modeller blir mer normalt i de neste generasjonene. Jeg ønsker også å bidra til at kvinner kan gå i mer maskuline klær og menn motsatt uten at det skal ha noe med legning å gjøre. For det å være androgyn har ikke noe med seksualitet å gjøre, forteller hun.
Motiveres av tilbakemeldinger
Hun forteller at hun ikke har følt seg hundre prosent hjemme noe sted.
– Jeg ble sett på som annerledes både i Norge på skolen og i Thailand. Jeg føler meg mer hjemme i Norge enn jeg gjør i Thailand, men ingen av disse stedene føler jeg meg 100 prosent hjemme. Når folk ser på meg, både i Norge og Thailand, så klarer de ikke å plassere meg. Det er noe som alle blandingsbarn eller flerkulturelle kan føle på, forteller hun.
Hun motiveres av håpet om at hun kan gjøre noe stort.
– Jeg har opplevd at eks-modeller sier til meg at jeg er unik. Jeg får mye positive tilbakemeldinger, og det er det som motiverer meg. Målet mitt med å være modell er ikke å bli rik, for det blir man absolutt ikke i Norge, forteller hun.
Amalie har fått både positive og negative tilbakemeldinger på at hun er androgyn.
– Jeg vil ikke si at jeg får noe mer reaksjoner enn andre som er annerledes. De fleste bryr seg ikke. Men så opplever jeg også at mange er usikker på hvilket kjønn jeg er, forteller hun.
Vil til utlandet
Videre vil Amalie få flere jobber som modell og få et byrå i utlandet.
– Det hadde vært fint å få et byrå i Thailand. Det er mitt andre hjemland, jeg har familie der. Men så lenge jeg får et ordentlig modellbyrå, er det ikke så viktig hvor i utlandet det er, forteller hun.
Hun drømmer om å komme på forsiden av et norsk moteblad.
– Når du først har gjort det, så har du klart det i Norge, det føler jeg er tilstrekkelig på kort sikt. På lang sikt vil jeg komme i internasjonale moteblader og gå catwalks i utlandet.