- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Helvete er det rette stedet for dere
Homofile er ikke en del av samfunnet, de er avvikere
Hvis du respekterer islam, støtt ikke homofil
Slik var en knippe av kommentarene som organisasjonen Fakkeltog fikk tilsendt på sin Facebook-side etter at de skiftet logoen sin til å omfatte Pride-fargene, som del av markeringen av Pride-måneden.
Fakkeltog kaller seg selv “en ideell og uavhengig organisasjon som jobber for å bedre fremtiden til mennesker på flukt”.
Farooq Isam, en av grunnleggerne, sier seg skremt av det han ser på som hatefull omtale av en minoritetsgruppe i Norge. En ny rapport fra Amnesty og Fri viser blant annet en kraftig økning av hets av skeive på sosiale medier.
– For meg er dette skremmende. At enkelte har slike holdninger i dagens Norge. Jeg er jo selv flyktning fra Irak og ser klare paralleller mellom rasistiske hatytringer og homohat. Folk som kommer med disse ytringene, godtar ikke denne gruppens rett til å leve egne frie liv.
Ytterliggående tankegang
Nylig ble ettårsdagen for 25. juni-angrepet markert, et angrep utført av en ekstrem jihadist, med homohat som en av de fremste motivene.
Isam ser likheter mellom ytterliggående homohat-diskurs blant ekstreme islamister, og blant ekstreme ultrakonservative kristne.
– Religion brukes og misbrukes for å gjøre hets stuerent. At man ikke kan være en “virkelig god muslim” hvis man støtter alle sin rett til å elske den man vil. Ofte brukes også argumentet om at barn kan “rekrutteres til homofili”. Folk som ikke vet om temaet blir lett påvirket av en slik tankegang.
En annen foruroligende trend er ifølge Isam:
– For fire år siden la vi ut Pride-logoen for første gang. Nå ser vi at folk som tidligere var støttende kommer med kritiske eller tildels hatske kommentarer. Vi er urolige over denne utviklingen, og ser dette som en trend som følger utviklingen mange steder i verden, hvor lhbt+ er stadig under press.
Skal være til for alle
Isam beskriver Fakkeltog som en organisasjon uavhengig av religion, etnisitet og partipolitikk.
– Vi skal være til for alle. Når det er jul, legger vi til en julehilsen, når det er Eid har vi en Eid-hilsen, og det samme gjelder 17. mai. Samme prinsipp ligger bak når vi legger ut Pride-symboler.
Kontaktes av LHBT-folk
Som frivillig organsisasjon er Fakkeltog ofte i dialog med folk som identifiserer seg som LHBT+ og enten er muslimer, eller kommer fra en muslimsk landbakgrunn.
– Ofte er dette folk som har det vanskelig i sitt eget miljø, som ikke kan komme ut, eller som er i prosessen. Flere er i konflikt med egne familiemedlemmer grunnet manglende aksept, og møter hets internt i egne miljøer. Vi i Fakkeltog prøver å gi denne gruppen støtte, spesielt gjennom vår innsats for å motvirke negativ sosial kontroll.
Isam ser det som viktig å sette denne gruppens situasjon i fokus.
– Vi lider med migrantene som er homofile og som ikke kan snakke eller leve livene sine fritt slik de ønsker. De blir utvist fra samfunnet, ydmyket og til og med drept, enten i Oslo eller Kandahar. Vi ber medieinstitusjoner og regjeringsorganer om å belyse arbeidet deres omkring de som har slike tanker, som kan føre til terrorhandlinger.
Informasjon som fremste virkemiddel
For Isam er det viktig at Fakkeltog fortsetter å bidra til bevissthet:
– I en slik situasjon har vi ikke noe annet valg enn å spre riktig informasjon, spesielt blant folk som ikke kjenner til LHBT-tematikken. Vi tror på viktigheten av å spre bevissthet og undervisning som fremmer verdier som toleranse og gjensidig respekt i samfunnet vårt.