Lokalpolitiker ønsker demokratiguider i Bergen

Vi må få opp valgdeltakelse hos minoriteter i Bergen, oppfordrer Kuberan Thurairajah i Bergen SV.
Foto: Kirsti Van H. Kosmo/Hordaland SV
Norsk-tamilske Kuberan Thurairajah er bekymret for det han ser på som fortsatt lav valgdeltakelse hos innvandrerbefolkningen i Norges nest største by, Bergen.

Kuberan står på valglisten for Bergen SV, og sier til Utrop at det har vært utfordrende å føre valgkamp i mange innvandrermiljøer.

– I Bergen har 16 prosent av velgerne minoritetsbakgrunn, men valgdeltakelsen er lavere enn hos befolkningens ellers. Folk vet lite om partiene, og er lite engasjert. Vi som lokalpolitikere som stiller til valg, innvandrerorganisasjonene og mediene har et kollektivt ansvar for å ta opp dette spørsmålet.

Spesielt synes han som betenkelig at mediene ikke problematiserer dette nok.

– Spesielt store hovedstrømsmedier, og myndighetene setter ikke søkelyset på det som er et demokratisk problem. Vi er nødt til å få flere innvandrere til å bruke stemmeretten sin.

Har ikke demokratiguider

I motsetning til Oslo, som har Norges største mangfoldige befolkning, har ikke Norges nest største by tatt i bruk såkalte “demokratiguider”, unge voksne i alderen 18-30 som jobber gratis for å få opp valgdeltakelsen.

Ordningen ble startet opp i Fredrikstad i 2015, og kommer til å debutere i Tromsø og Rogaland fylkeskommune under årets kommunevalg.

– Jeg tenker en slik ordning kunne absolutt vært noe for Bergen, spesielt for å engasjere grupper som innvandrere. Fra det jeg har erfart her så er det få innvandrere som stemmer ved valgene. Her er problemet at folk vet for lite om partiene, eller tror at det ikke er noen forskjeller på de ulike partiene, og hva de står for. Mange har heller ikke hørt om valgtekniske muligheter som kumulering, eller hva en “slenger” og en personstemme betyr. Her er det mange ting som folk ikke kjenner til, og dette gjelder også enkelte som har bodd en del år i Norge.

Stor politisk engasjement blant tamiler

Fra sitt eget miljø, tamilene i Bergen, merker han at engasjementet er langt større enn snittet blant innvandrere.

– Her i Bergen har vi også hatt flere med tamilsk bakgrunn som har stått til valg, og det gjør noe med engasjementet å se noen med samme etnisk bakgrunn konkurrere. Vi har også vært tilgjengelige for folk fra samme miljøet. Så her må vi tenke på de andre gruppene som ikke føler seg like godt representerte, som syrere, somaliere og irakere.

I tillegg til å være positiv til guider tenker Kuberan at Bergen, også som Oslo, burde utgi valginformasjon på ulike språk.

– Etter det jeg kjenner til så oversetter ikke kommunen valginformasjon. Jeg har tatt dette opp flere ganger i lokalpolitikken. Så får jeg høre at “dette må gjøres noe med”, men likevel havner dette i glemmeboken.

Styrket SV

Selv er Kuberan i full gang med valgkampen for et parti som er i medgang. Siste måling fra Respons Analyse for Bergens Tidende/VG viser at SV i Bergen kan få opptil 12 prosent, en forbedring fra kommunevalget i 2019, som viste 8,6.

Likevel viser målingen borgerlig flertall, og en mulig opposisjonstilværelse for SV.

– Vi ligger bedre an i Bergen, og jeg tror det kan bli enda bedre når valget nærmer seg. Vi håper at vi får inn enda flere representanter, avrunder han.