- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
Aden ga flere uvurderlig førstehjelp i etterkant av bussulykken på Vahl skole. Han tok også kontakt med ambulansetjenestene.
– Tusen takk for din heltemodige innsats i forbindelse med bussulykken ved Vahl skole. Du var den første på plass i en akutt ulykkessituasjon, og bidro med uvurderlig førstehjelp og varsling av nødetater. Jeg er utrolig glad for at vi har innbyggere som deg, som holder hodet kaldt i vanskelige situasjoner, sier Marianne Borgen, ordføreren i Oslo.
Hver dag på klubbhuset
Aden er kontaktlærer og leder for sportsklubben Sterling. Utrop møtte norsk-somalieren på klubbhuset på Vahl skole.
– Hjelpen min var instinktiv. Jeg liker alltid å hjelpe folk, enten det er ungdommer her på klubbhuset eller folk som den kvelden ble rammet av en bussulykke.
Fatah er godt kjent blant ungdommene på Tøyen og Grønland, og på klubbhuset på Vahl skole hvor det er jevnt og trutt med aktiviteter.
– Her trener de unge, spiller Playstation eller ser på fotball. For dem er dette et viktig sted å være. Jeg er her hver dag etter jobb, enten det er jul, nyttår eller eid. Jeg pleier først å feire eid sammen med familien, og så pleier jeg å ha eid-feiring her på klubbhuset.
– Husker som om det var i dag
I juni satt han og ungdommene på klubbhuset, og gjennomførte kveldsaktivitetene. Plutselig hørte alle et vannvittig brak.
– Vi skjønte alle med en gang at en buss hadde kollidert rett utenfor skolen og klubbhuset. Jeg tok med mobilen og løp ut. Jeg innså at jeg måtte ta ansvar omgående, og ringte til politi -og ambulansetjenester.
Så gikk han inn i bussen, hvor det var flere skadde.
– Jeg startet med en gang å gi folk førstehjelp, som jeg hadde lært. Inne i bussen var det åtte personer som var skadet. Noen hadde brukket nakken, andre mistet tennene, sier Fatah.
– Jeg gikk tilbake til klubbhuset for å hente førstehjelpsutstyr slik at vi alle kunne hjelpe de som trengte det. Jeg prøvde å gi best mulig hjelp før politiet og ambulansetjenesten ankom.
Rikskjendis fra bydelen
Aden ble intervjuet av TV2 og NRK som hadde direktesendinger fra stedet, og flere begynte å omtale han som “livredderen” fra Vahl skole.
– Jeg havnet med en gang på NRK og TV 2, så jeg ble kjapt en rikskjendis fra bydelen, sier han og ler.
Folk kjenner ham også fra Kringsjå skole, fra da han var barnehage-medarbeider og som frivillig i Mangfoldshuset. For Fatah var det å yte hjelp mer viktigere enn de minuttene han var på riksdekkende TV.
– Jeg hjalp folk av kjærligheten til byen, og til andre medmennesker. Jeg har bodd 18 år her i byen, og Oslo er min by, sier han.
Samtale med ordføreren
Under møtet med ordfører Borgen snakket Aden om hendelsesforløpet.
– Hun spurte meg i detalj om hvordan jeg reagerte som jeg gjorde, og hvordan jeg hjalp de skadde. Hun spurte meg også hvordan det var å hjelpe barn og unge på Oslo øst i alle disse årene. Jeg sa til henne at dette var en jobb noen måtte ta på seg, og at man måtte ha lidenskap for denne typen jobb, at man måtte være glad i å hjelpe folk.
– Så snakket vi om mine fremtidsplaner, og jeg fortalte henne at jeg ønsker bare å fortsette å jobbe med barn og unge, som jeg gjør her på Sterling klubbhus.
Viktig å være forbilde
Når han mottok æresprisen fra ordføreren, var det med en stolthetsfølelse.
– Jeg tenkte på de 18 årene jeg har bodd i Norge og Oslo, og alt det som jeg har gjort for byen. For meg er prisen helt klart en annerkjennelse, som ikke bare er viktig for meg, men for foreldrene, ungdommene og nærmiljøet.
For ham er det viktig å være forbilde. Og ikke minst i en setting hvor kritisk og negativ omtale av innvandring preger mediebildet.
– Selvsagt har vi utfordringer i innvandrertette omårder i Oslo indre øst, og jeg tenker at hvis man skal bo her så må man integrere seg godt, bli en del av samfunnet, lære språket, studere og skaffe seg en jobb. Men jeg tror det også er viktig å vise frem de gode resultatene. Å vise frem at folk faktisk jobber og blir en del av det norske samfunnet, og at folk bidrar til fellesskapet.