- Høyre ønsker telefonavlytting for å avdekke tvangsekteskap - 03.01.2025
- Ukrainske flyktninger ønsker å bli værende i Norge - 03.01.2025
- Fritidsklubb på Holmlia får julegave fra Oslo-byrådet - 23.12.2024
EU-parlamentet har satt forhandlingene om den nye asylpakten på pause. Hensikten er å presse EU-landene til å bli enige seg imellom.
EU-parlamentet vedtok onsdag å stanse de såkalte trilogforhandlingene med Ministerrådet om flere deler av asyl- og migrasjonsreformen.
EU-landene har nemlig ennå ikke blitt enige seg imellom om en viktig stolpe i avtalen, nemlig krisereguleringsmekanismen.
Den skal sørge for å dempe presset på enkeltland når det oppstår kriser, slik Italia nå opplever på Lampedusa. Der ankom nærmere 10.000 migranter bare i forrige uke.
Vil presse Ministerrådet
Når EU-parlamentet nå trykker på pauseknappen, er det for å presse Rådet til å bli enig, opplyser en talskvinne for parlamentet til NTB.
– Så lenge Rådet ikke er enig om sin forhandlingsposisjon, er det umulig å starte en dialog mellom våre to institusjoner med tanke på å komme fram til en løsning, skriver parlamentet i en pressemelding.
Torsdag neste uke samles EUs justisministre til høstens første ministerrådsmøte. Der står asylsaken øverst på dagsordenen.
Forslaget om asylreform ble lagt fram av EU-kommisjonen i september 2020. Den må vedtas av både EU-parlamentet og Ministerrådet for å gjelde. Forut for vedtakene pågår det altså trilogforhandlinger mellom de to partene og EU-kommisjonen, der selve lovforslaget blir meislet ut.
Planen er at forhandlingene skal være ferdige senest i februar neste år. Da rekker man å formelt vedta reformen før valget på nytt parlament og ny kommisjon går av stabelen i juni 2024.
Stritter imot
Tidligere i år ble det oppnådd enighet om hovedlinjene i reformen. Men de siste – og vanskeligste – bitene gjenstår.
Det gjelder ikke minst krisereguleringsmekanismen, som pålegger medlemslandene å avlaste landene som opplever plutselige eller mange asylankomster. Land som ikke vil ta imot asylsøkere, må betale.
Dette har både Polen og Ungarn strittet hardnakket imot.
Tyskland og Nederland har på sin side blokkert forslag om at land som opplever «asylkrise», kan sette kontrollen av migrantene på pause, ifølge Politico.
(©NTB)