- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
Om lag halvparten av befolkningen mellom 16 og 79 år sier at de har støtt på rettet mot menneskegrupper eller enkeltpersoner i 2023, viser nye tall fra statistikken Bruk av IKT i husholdningene.
– Flere unge rapporterer om at de har sett eller erfart netthets. Det kan vel kanskje ha sammenheng med tiden vi lever i med økt bruk av digital kommunikasjon, sier Erik Fjærli, seksjonssjef i SSB.
Kun en av fire av de eldste oppgir at de har opplevd noen menneskegrupper eller enkeltpersoner ble hetset på nettet.
– Dette kan henge sammen med at eldre bruker internett mindre og at de deltar mindre i digitale sosiale nettverk enn de yngre, sier Fjærli.
Etnisk opprinnelse og politikk
Vanligste årsak til netthets er politiske meninger eller synspunkter om samfunnet. 37 prosent av befolkningen mellom 16 og 79 år, som har støtt på krenkende meldinger på nettet, oppgir at de har observert netthets på grunnlag av politiske meninger eller samfunnssynspunkter (se faksimile under).
Statistikken viser også at 30 prosent av befolkningen har opplevd at noen ble hetset på nettet på grunn av etnisitet som genetisk opphav, folkeslag.
Andre årsaker til netthets er seksuell orientering, religion eller tro.
– Urovekkende utvikling
Eirik Rise, kampanjerådgiver i Stopp hatprat-kampanjen sier til Utrop at når negative holdninger mot minoriteter sprer seg til hele befolkningen og normaliseres, kan dette føre til diskriminering og hatkriminalitet.
– Undersøkelsen viser at selv om hatprat særlig rammer utsatte grupper og minoriteter, så påvirker det og er synlig for store deler av samfunnet. Dette er urovekkende både for menneskerettighetene til utsatte grupper og statusen for ytringsfriheten og demokratiet i Norge.
Han sier klare mottiltak må til for å sikre et bedre ordskifte.
– Her er det viktig at vi styrker motstandskraften i befolkningen og utvikle kritisk sans og mediekompetanse, særlig hos de unge som undersøkelsen viser at er de som eksponeres for mest netthets. Videre må vi sette noen grunnleggende normer for hvordan vi deltar i den offentlige samtalen slik at den ikke blir et sted der kun demagoger og ekstreme holdninger slipper til.