- Fritt-Ords manglende helhetsforståelse - 10.10.2024
- 1500 forfattere samler seg mot bokforbud - 01.08.2024
- Har en løgn ulik valør avhengig av hvem som uttaler den? - 02.05.2024
Haase er en norsk-somalisk sykepleier, kjent for sitt arbeide mot kjønnslemlestelse. Hun kom til Norge som kvoteflyktning i 1992, som alenemor med tre døtre og uten utdannelse, og bosatte seg i Harstad.
På søndag deltok hun på feiringen av kulturarrangementet Multicultura som fyller 30-år. Haase er selve grunnleggeren av Multicultura.
I år er det 30 år siden Multicultura ble arrangert første gang. Konserten i kulturhuset er Multiculturas viktigste arrangement. Her møtes asylsøkere, flyktninger, innvandrere, ulike minoritetsgrupper og etnisk norske for å oppleve hverandres musikk, sang, dans, bilder, kunst, poesi.
– Det å ha en festival som dette, og som har holdt på så lenge, det er ganske unikt, sier hun til iHarstad.
I 2002 kom dokumentarfilmen Safia og hennes døtre. Hun fikk i 2011 en pris fra Unni og Jon Dørsjøs minnefond for sitt kontaktskapende arbeid mellom somaliere og nordmenn, og for at hun er en viktig rollemodell for innvandrerkvinner i Norge. I 2007 fikk Safia Abdi Haase Blanche Majors Forsoningspris for sitt engasjement for pluralisme og inkluderende politikk. I 2016 mottok hun Amnestyprisen.
Kongen utnevnte i 2014 Haase til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hennes arbeid til beste for kvinners og barns livsvilkår.