Fire aktører er vinnere av årets Right Livelihood Award. Blant vinnerne er SOS Méditerranée, som drifter et norsk redningsskip i Middelhavet.
Den kenyanske miljøverneren Phyllis Omido, den ghanesiske rettighetsaktivisten Eunice Brookman-Amissah og den kambodsjanske organisasjonen Mother Nature er de øvrige vinnerne.
Prisvinnerne bærer vitnesbyrd om verdens utallige lidelser, skriver organisasjonen Right Livelihood.
– Right Livelihood-prisvinnerne stiller opp for å redde liv, bevare naturen og ivareta verdigheten og levebrødet til mennesker rundt om i verden, skriver juryen.
– Utrettelig innsats
SOS Méditerranée drifter flere redningsskip i Middelhavet som redder migranter i havsnød. Senest mandag meldte de å ha reddet hundrevis av migranter med skipet Ocean Viking, som seiler under norsk flagg.
Organisasjonen beskriver ruten over det sentrale Middelhavet som den farligste migrantruten i verden. Hittil i år er over 2000 mennesker døde eller savnet etter å ha lagt ut på den farefulle seilasen til Europa.
– Organisasjonens utrettelige innsats for menneskeheten har ikke bare reddet liv, men har sørget for at offentligheten, europeiske institusjoner og myndigheter er meget oppmerksomme på realitetene i den humanitære krisen, skriver Right Livelihood i sin begrunnelse.
Hedrer fengslede klimaaktivister
En av de andre vinnerne, Phyllis Omido, kjemper iherdig for fattige i Kenya mot industrigiganter som slipper ut miljøgifter i overbefolkede områder.
– Takket være Omidos aktivisme har 17 giftige industriområder blitt stengt i Kenya, skriver Right Livelihood.
Eunice Brookman-Amissah fra Ghana får prisen for hennes innsats for kvinners rett til trygg abort. Hun har stått i arbeidet i tre tiår i landene sør for Sahara, hvor 6,2 millioner utrygge
aborter blir utført årlig.
Den siste prisvinneren, organisasjonen Mother Nature, ledes av unge miljøaktivister som taler klimaets sak i et land med begrenset ytringsfrihet.
Elleve av organisasjonens aktivister har blitt fengslet og dusinvis andre har blitt pågrepet siden oppstarten i 2012.
– Til tross for trakassering og konstant trussel om pågripelse har organisasjonen holdt stø kurs og fortsatt kampen uten frykt, skriver Right Livelihood.
(©NTB)