- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
Utdelingen tok sted under høgskolens akademiske årsfest sist helg, ifølge en pressemelding.
Formidlingsprisen skal blant annet gi anerkjennelse og motivasjon for innsatsen med forskningsformidling.
– Å ha en arbeidsgiver som verdsetter jobben min, og gir meg anerkjennelse for det, sier Lile.
Han forteller at det har vært flere saker ved andre høyere utdanningsinstitusjoner der ledelsen har gjort livet vanskelig for sine forskere, fordi de har frontet feil saker eller hatt feil meninger i offentligheten. Det har vært og er høy temperatur i de debattene Lile har stått i, og han har ikke alltid frontet de mest populære standpunktene.
Vil ikke være aktivist
Lile mener Formidlingsprisen gir meg både trygghet, motivasjon og glede til å fortsette innsatsen med formidling av forskningsbasert innsikt.
– At vi har en formidlingspris på lik linje med forskningsprisen og utdanningskvalitetsprisen er med på å tydeliggjøre at formidling er en sentral del av det vi driver med, sier Lile.
Juryen fremhevet i sin begrunnelse at Lile er anerkjent som en ledende stemme i medielandskapet innen sitt fagfelt.
Ifølge Lile selv er hans motivasjon å bidra til folkeopplysning i saker der han tenker at det trengs.
– Jeg er ikke opptatt av å fronte et politisk standpunkt eller å være aktivist. Selv om jeg ofte har stått og står i kontroversielle saker er motivasjonen min å formidle nøktern kunnskapsbasert informasjon om rettslige spørsmål og rettsstaten, forklarer professoren.
Engasjert i komiker-saken
I fjor høst engasjerte han seg sterkt i debatten om rasismeanklagene mot komikeren Atle Antonsen.
Hvordan kan en profesjonell komiker, en av våre fremste fagpersoner på feltet, som har holdt på med humor i minst 20-30 år, ikke vite forskjellen på humor og hets? Er ikke humor et fag? Er ikke balansen mellom humor og hets en sentral del av det faget?, skrev Lile i et innlegg i Utrop i etterkant av anklagene fra samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali.
Riksadvokaten gikk i etterkant inn for henleggelse av saken, og komikeren fikk gjenoppta sin TV-karriere.
Hippier, samer og bahai´er
Lile har engasjert seg for ulike minoritetsgruppers sak. Han har iransk mor og samisk far, ble født i Bodø, men flyttet i ung alder til en liten bygd utenfor Alta fordi faren ønsket å finne tilbake til sine sjøsamiske røtter.
Foreldrene bekjente seg til bahai-troen, som er en religion som har til hensikt å forene alle raser og folk i én universell sak og én felles tro.
– Hjemme hos oss var det fullt av hippier, indianere, sameaktivister og bahaier i en salig blanding, uttalte Hadi i et portrettintervju med Utrop i 2012.
Som unngutt ble han ofte mobbet for sin “annerledes utseende”.
– Det var først da jeg begynte på universitetet at jeg oppdaget at alt som gjorde at jeg skilte meg ut fra andre, ble sett på som noe positivt.