- Sammen for Palestina - 21.11.2024
- Utrops utgave 45 – 2024 er ute nå! - 21.11.2024
- Forside av utgave 45-2024 - 21.11.2024
Selvhjelpsverktøyet er heldigitalt og finnes på ungfaceit.no. Verktøyet er laget av Senter for sjeldne diagnoser (SSD).
– Å være ung og ikke tilfreds med eget utseende kan være en betydelig belastning. Et lavt selvbilde som følge av misnøye med utseendet kan få negative konsekvenser for den psykiske helsen og livskvaliteten, sier Kristin Feragen, forskningskoordinator ved Senter for sjeldne diagnoser. Hun har også vært prosjektleder i et fire-årig forskningsprosjekt som har undersøkt effekten av verktøyet.
– For de med en tilstand eller diagnose som andre kan legge merke til, blir spørsmål om “hva som er galt” eller hva som gjør dem annerledes uunngåelig. Dette kan være krevende, spesielt når ungdommen føler at de mister kontroll i sosiale sammenhenger. Ungdommen trenger verktøy for å håndtere andres spørsmål og reaksjoner, og Ung Face It er utviklet for å kunne hjelpe dem med nettopp dette, sier Feragen.
En god støtte for helsepersonell og fagpersoner
– Vi vet at mange fagpersoner kan føle på en usikkerhet når det gjelder å tilby støtte eller samtale med ungdommer angående utfordringer knyttet til utseendet. De er redde for å forsterke et negativt selvbilde eller påføre usikkerhet ved å spørre, forteller Feragen.
Feragen forteller videre at det erfaringsvis ikke påføres usikkerhet dersom temaet om annerledes utseende tas opp med respekt og er åpent utforskende.
Med lanseringen av Ung Face It gjøres hjelpen tilgjengelig for alle ungdommer, uavhengig av bosted. Det vil være lett for helsepersonell å kunne tipse ungdommen om verktøyet. Det er ingen ventelister og ungdommen kan komme i gang med verktøyet umiddelbart.