Greta Bekeryté (32) kom til Norge fra Litauen som 18-åring. Nå tar hun master i robotteknologi.
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Norsk-litaueren har jobbet i Zaptec i over to år, og står blant annet bak designet av Zaptec Sense som kobles til husets strømmåler og automatisk justerer elbilladeboksens ladehastighet.
Med en fascinasjon for teknologi fra tidlig alder og inspirasjon hjemmefra med en mor som er maskiningeniør, var hun tidlig tiltrukket av ingeniørfaget.
Men der dette engasjementet deles av Bekeryté og 25 prosent av de resterende kvinnelige ingeniørene og teknologene i Norge, er det fortsatt en lang vei å gå når det gjelder kvinnelige ingeniører.
– Som kvinner er vi som oftest i mindretall i denne bransjen. Med større oppmerksomhet rundt mulighetene som finnes for kvinner i tech og større bevissthet for at dette er et fremtidsrettet yrkesvalg, tror jeg flere kvinner vil velge denne karriereveien. Det er spesielt viktig med tanke på eksisterende fordommer mot kvinner i teknologiyrker, og spesielt for de som vokser opp i familier med mer «tradisjonelle kjønnsmønstre», sier Bekeryté i en pressemelding til Utrop.
Vant kvinnepris
Som følge av Bekerytés arbeid med Zaptec Sense, sikret hun seg i 2022 en gjev plass på listen over de fremste kvinnelige teknologene i Europa som jobber innen elbilsegmentet: Top Women in EV.
– Jeg har alltid drømt om å lage et produkt som folk kan bruke og som gir dem verdi. Det var derfor utrolig gøy å jobbe med Zaptec Sense, og veldig spennende å være med på prosjektet fra begynnelsen til slutt. Jeg fikk delta i alle fasene av produktutviklingen, fra utvikling, prototyping, testing og compliance, til selve produksjonen av produktet.
Fra Litauen som 18-åring
Bekeryté flyttet til Norge fra Litauen like etter videregående og hadde som mål å lære seg flytende norsk slik at hun kunne studere ved Universitetet i Stavanger.
Etter fire år tok hun en bachelorgrad i industriell automasjon og elektronikk-design. Hun har i dag bygget videre på utdannelsen med en master i signalbehandling og robotteknologi, som ble ferdig med i vår. Her har hun lært om alt fra signalbehandling og bildebehandling til reguleringsteknikker og maskinlæring.
– Jeg har alltid fascinert meg over det å være spesialist i noe og syntes alltid det var kult å snakke med noen som kan så mye om en ting at de kan svare på hvilket som helst spørsmål om det. Jeg ønsket å være en av de som kan så mye om et fag, og jeg får videreutvikle denne siden av meg i Zaptec. Jeg har lært masse og har heller ikke vært redd for å spørre gode kollegaer om det jeg lurer på slik at jeg også kan lære av dem, sier Bekeryté.
For henne har teknologi ingen kjønn.
– Mange tenker fortsatt at elektrofag er et yrke for menn, men det er så mange muligheter som ligger i det, også utover det å jobbe som elektriker. Det aller viktigste er likevel at de som velger faget har interesse for det, uansett om du er kvinne eller mann.